Мартеници от боб се смеят в центъра на Монтана

Мартенички, изработени от зърна фасул са сред най-оригиналните предпролетни подаръци на мартенския базар в Монтана. Бяло-червените украшения от бобчета изработва Стефка Маркова от планинското село Дълги дел. Тя превръща с тънки четки едрите зърна салатен боб в усмихнати лица на момчета и момичета и ги покрива с щръкнали перчеми и плитки от бели и червени нишки.

Бобените мартеници са търсени и от деца, и от възрастни. „Подаряването на мартениците е традиционен български обичай от векове и е хубаво, когато са направени и от традиционни български материали. Вълнените конци и фасулът много добре вървят заедно и познавачите, и любителите на родните обичаи ги ценят!”, сподели майсторката. Стефка Маркова е бивш търговски работник в столицата, но живее в красивото балканско селце Дълги дел и изработва собственоръчно украшения от вълна, кратуни, бобени зърна и други природни материали.

В края на февруари и началото на март площад „Алеко Константинов” в Монтана се превръща в бяло-червена феерия от хилядите мартенички, окичени по разпънатите сергии. Тази година на мартенския базар в областния град са разположили стоката си 117 търговци и майстори от целия регион.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България