Мартина: Румънски продуцент повярва в мен

Тя притежава целия пакет от качества, необходими за световна звезда, хвали я Ги Елберг

Певицата Мартина, талантливата наследничка на легендарнитe български музиканти Джина Иванова от „Трамвай номер 5“ и Иван Иванов (John), основател и китарист на група „Кукери“, е позната на българската публика, но сега прави пробив и в световното публично пространство. Младата певица вече е откритие на румънския продуцент Ги Елберг и стана изпълнител към неговия лейбъл "Elberg Records". Сега, още с първото им съвместно парче “You & I”, те гонят върхове в музикалните класации в Израел, Турция, Гърция, Румъния, Азербайджан и други страни по света.

Покрай родителите си Мартина Иванова е на сцената от бебе. Започва да пее в детската вокална група „Бон-бон“, завършва НМУ „Любомир Пипков“ с класическа китара и Нов български университет със специалности класическа китара и поп и джаз пеене. Красавицата печели редица конкурси, получава и диплом от министъра на културата на България за високи творчески постижения.

Използвахме идването на Ги Елберг в България, за да се включи в интервюто ни с Marttina.

- Мартина, очакван ли бе за теб успехът на парчето “You & I”, което ти написа румънският продуцент Ги Елберг?

- Всъщност песента я създадохме заедно и съм безкрайно щастлива, че успяхме да творим на един и същи език. Мисля, че се получи нещо специално и интересно за слушателите. Не сме очаквали обаче, че освен в България и Румъния, ще се завърти с такъв успех и по радиостанциите в Гърция, Турция, Израел и други страни.

- Ги Елберг ли ще е твоят продуцент оттук нататък, какво ти обещава той?

- Да, започнахме съвместната си работа преди няколко месеца с перспектива за още много песни. Към момента съм един от артистите на "Елберг рекърдс".

- Мартина, казвала си, че си обречена на сцената, наистина покрай твоите родители си израснала там, но единствено музиката ли бе това, което те интересуваше?

- Истината е, че винаги съм била привлечена от изкуството във всичките му форми и проявления. Музиката е била най-голямата ми муза и стимул в живота. Не съм си представяла да се занимавам с нещо различно от това. Имам много и различни хобита като кулинария и танци например, но те ще си останат в тази графа.

- Кои са хубавите и кои лошите страни на това да си дете на известни родители?

- Всичко е въпрос на гледна точка. За мен моите родители са истинска благодат и повод за благодарност и гордост. Те са пример за мен, тъй като аз не познавам толкова добри и честни хора. Фактът, че са известни, ми носи стимул да гоня по-високи върхове и да доказвам на себе си, че винаги може и повече да се постигне.

- Няма как по пътя към реализацията ти да не си се сблъскала и с трудности. Разкажи ни за най-големите препятствия, през които си минала и излязла с чувството на победител?

- Да, имала съм трудности, разбира се. В началото, когато станах вокалистка на групата, феновете им дълго време не ме приемаха. Чела съм коментари за себе си в рамките на няколко месеца, които са ме натъжавали, но след това започнах да имам все повече последователи, които наистина ме ценят и харесват като артист. В този момент наистина се почувствах победител.

- Кои черти от характера си харесваш и кои би искала да промениш?

- Харесвам сензитивността си. Тя ми носи изключителни емоции и муза за творене. Понякога мога да се вдъхновя от невероятни и страшно невзрачни за повечето хора неща. Това, което не одобрявам особено, е манията ми за перфекционизъм в много отношения, която често ми носи доста излишно напрежение.

- Основна тема в твоите песни е любовта. В личен план може ли да се каже, че си я открила или я чакаш с отворени обятия?

- Любовта е основната съставка наистина. Винаги казвам, че тя е моята движеща сила и не мога да живея без нея. Откривам я на много и различни места. Често в любима песен или филм. А какво ми е подготвил животът занапред, времето ще ми покаже.

- Какви качества трябва да притежава момчето до теб?

- Със сигурност държа на приятелството дори в личните си връзки. За мен са безкрайно важни лоялността, подкрепата, чувството за хумор особено в трудните моменти и, разбира се, безкрайно много топлина и любов.

- Какво ново да чакаме от Мартина?

- Следващия месец излиза новата ми песен, която ще бъде дуетна с румънския артист Riyan, който също е част от "Elberg Rеcords". Песента е по моя музика. Надявам се да се приеме също толкова позитивно, както “You & I”. Подготвям още нови неща, разбира се.

 

Д-р Стилияна Томова: Да си неонатолог изисква отдаденост до лудост

Инвитро процедурите увеличават процента на преждевременно родените, предупреждава лекарката

Д-р Стилияна Томова е началник на Отделението по неонатология в УМБАЛ Бургас, където се грижат за недоносени новородени, бебета с изключително ниско тегло и с нужда от продължителна интензивна терапия. Има специалности по неонатология и педиатрия. Благодарение на нея и на щастливи родители техниката в отделението непрекъснато се обновява. За това екипът прибегна дори до нестандартен начин за събиране на средства преди две години – издаде календар със снимки на 12 от пациентите си, който се продаваше с благотворителна цел. Отделението е едно от големите в страната, където годишно се раждат 1600-1700 бебета.

От 11 до 13 октомври Бургаската многопрофилна болница, и по-специално нейното Отделение по неонатология, бе домакин на Седмата национална конференция по неонатология. Повече от 150 лекари, фармацевти и медицински специалисти от цялата страна обсъждаха актуалните проблеми в неонатологията, сред които рисковете и проследяването при преждевременно родените деца и при доносените новородени с екстремно ниско тегло, респираторните вирусни инфекции, употребата на пробиотици в неонаталната практика, лечение на хемангиом в кърмаческа и ранна детска възраст, биология и функции на неонаталната кожа, храни и гени и др. Конференцията, на която Бургас беше домакин за първи път, бе повод да поговорим с д-р Стилияна Томова за нейната професия и за проблемите на най-малките човечета, които понякога се побират в шепа.

- Д-р Томова, за първи път бяхте домакин на голям медицински форум. Защо избраха вас?

- Това е голямо признание за нашата работа и за отдадеността на целия екип към малките ни пациенти. А в научен план, може би заради факта, че в Отделението по неонатология успяхме да диагностицираме изключително рядък случай на генетично заболяване. В България това е вторият подобен случай, а в света има описан още един, във фамилия от турски произход – на две деца, сестри. Разбира се, успяхме да поставим диагнозата съвместно с Националната генетична лаборатория и Лаборатория по молекулярна биология в СУ „Св. Климент Охридски“, които по симптомите, описани от нас, се насочиха към диагнозата.

- В какво се изразява това изключително рядко заболяване?

- За съжаление, това е заболяване с фатален изход в ранната неонатална възраст, което досега не сме успявали да диагностицираме. Става дума за вариант на спинална мускулна атрофия с вродени костни фрактури. Обикновено се среща в по-малки популации. В случая става дума за дете от ромски произход, от кръвно-родствен брак. През отделението са минавали пациенти със сходни клинични симптоми и с фатален изход. Предполагаме, че е възможно да се касае за същото заболяване, но не сме успявали да поставим диагноза досега поради ранното им загиване в първите часове след раждането. Така че тепърва ще работим в тази насока - да мислим за това състояние и съответно да полагаме усилия, за да го диагностицираме. То няма отношение към преживяемостта на пациента, а към превенцията на следваща подобна бременност. Тя трябва да бъде прекъсната, за да не се ражда такъв пациент, и фамилиите да бъдат информирани за фаталното натрупване на еднакви гени при кръвно-родствените бракове, водещи до заболяването.

- Как се насочихте към диагнозата?

- В началото го причислихме към друга група вродени наследствени заболявания с множество фрактури – остеогенезис имперфекта. Притеснителното беше, че пациентът ни абсолютно нямаше спонтанно дишане, движения, реактивност – това говореше за увредена нервна система. Оцеляването му в продължение на 48 дни се дължи на това, че неонатологията е дисциплина, която страшно напредна в полагането на интензивните грижи, разполага с достатъчно апаратура и благодарение на обдишване и парентерално хранене ние поддържахме живота в продължение на 48 дни. Това даде възможност да диагностицираме състоянието.

- Какви са най-честите проблеми, които се срещат в неонатологията?

- Най-тежките, най-значими причини за полагане на интензивни грижи в неонатологията са преждевременно родените деца. Най-често патологията е при тях – по отношение на дихателна функция възниква неонатален респираторен дистрес синдром в резултат на незрялост на белия дроб, възникват различни усложнения от страна на сърдечна система като персистиране на артериалния канал, съществува забавяне в ентералното захранване поради незрялост на храносмилателната система, по отношение на бъбречна функция също имаме проблеми. Това са основните неща, които трябва да се решат в първите часове след раждането. Особено когато детето няма спонтанно дишане, адекватната първична реанимация е от изключително важно значение за по-нататъшното състояние с по-малко проблеми.

- Какъв е процентът на преждевременно родените деца при вас?

- Около 10-15%, но тези деца се насочват и съсредоточават в по-големи центрове. Тенденцията е дори още вътреутробно да бъдат транспортирани и да се родят в такива центрове. Затова там процентът на преждевременно новородените е много по-висок, особено в центровете трето ниво. Ние сме второ ниво, но пък обслужваме голям регион и центровете трето ниво са доста отдалечени от нас. Така че до някаква степен сме принудени да гледаме такива деца и за нас миналата година процентът им беше над 19. Ако се включат и другите две болници в Бургас, процентът на прематурно родените ще бъде средно около 15.

- Казвате „пациенти“ - колко са големи те?

- Побират се в шепата. Най-малките са по 500 грама, но те нямат шанс да оживеят. В нашата болница най-малкият ни пациент, който оцеля, е 600 грама, роден в 25-а гестационна седмица.

- Увеличава ли се според вашите наблюдения броят на преждевременно родените деца?

- Има известно увеличаване, но не мога да бъда статистически обоснована. Инвитро процедурите, двуплодните бременности също увеличават процента на преждевременно родените. На фона на всички останали фактори като заболявания при майката, непълнолетни родилки, жени, които раждат в по-напреднала възраст, социално-икономически фактори, има значение и асистираната репродукция. Един плод се изнася по-лесно и по-дълго от два. Тази година имаме досега над 30 двойки близнаци като голяма част от тях, да не кажа 90%, са родени преждевременно. И е от значение, когато се полагат усилия за асистирана репродукция, да се има предвид, че трябва да се подготви и неонатологията с оборудване, апаратура, да се създаде по-добра техническа база, за да посрещне тя тези новородени деца. Друг актуален проблем, за който говорим от години е, че е необходимо да се създаде национален регистър на преждевременно родените, за да могат те да бъдат адекватно проследявани през годините и съответно насочвани към тесните специалисти и обгрижвани по най-добрия начин. Защото много от тези деца ни убягват. Това беше един от акцентите на конференцията.

 

И още в новия брой на "Жълт Труд"...

 

Славея Сиракова отлага сватбата

Кали израснала на село

"Съдебен процес" след смъртта на Яворов го оневинява

Пиано провалило сексуалния живот на Фреди Меркюри

Рада и Ени щурмуват Ню Йорк с „Експериментът“

Нели Рангелова гладува за хубост

Крисия е запазила детското в себе си

Деси Цонева показа бебето си

Фронтменът на "Металика" се бори с алкохола

Мистерията на вечно горящите лампи

Ляйсан Утяшева стана модел за кукли Барби

Литият е причина за нервни сривове и депресия

 

ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА - В "ЖЪЛТ ТРУД" ОТ 23 ОКТОМВРИ

Коментари

Задължително поле