Мартин Шулц избран със 100% за партиен лидер

Мартин Шулц

БЕРЛИН. От нашия кореспондент

Мартин Шулц (61 г.) беше избран за партиен лидер на германските социалдемократи със 100 % от гласовете на делегатите на извънреден конгрес днес, проведен в Берлин.

От 605 подадени валидни бюлетини 605 бяха в полза на Шулц. Това е исторически рекорд в историята на ФРГ.

Единодушно беше подкрепена и кандидатурата му за канцлер.

“Това е впечатляващо събитие за мен и за всички нас. Този резултат е прелюдия към превземането на канцлерството. Ето защо приемам избора”, зяви Шулц под бурните аплодисменти на делегатите.

Шулц се обърна към тях със заключителни думи: “ Още сега започва битката. С ваша помощ ще се опитам да стана канцлер на Федерална република Германия. Днешният изборен резултат за мен е задължение да оправдая доверието ви.”

Конгресът започна с реч на досегашния париен лидер Зигмар Габриел, който в края на януари обяви, че се оттегля като председател на ГСДП и издигна кандидатурата на Шулц.

След това Мартин Шулц произнесе емоцонална реч. Той настоя предизборната битка да се води положително, без нападки към опоненти. Обяви се за Европа, за единството на ЕС и за социална справедливост, но срещу Тръмп, Ердоган и популистите.

Шулц нарече атиевропейската и популистка партия “Алтернатива за Германия” “позор за страната”.

С остри думи говори и за Тръмп: “Който окачествява като лъжовна преса свободната журналистика, който подхожда селективно към медиите, той посича с брадва корените на демокрацията."

При това било все едно дали иде реч за президент на САЩ или за участник в демонстрация на ПЕГИДА, ксенофобско движение в Германия.

Мартин Шулц се врече, че в програмата му ще залегнат справедливост, уважение и зачитане достойнството на всеки гражданин. Тя ще бъде представена на конгрес на социалдемократите в края на юни т. г.

Парламентарните избори в Германия са насрочени за 24 септември т. г.

Коментари

Задължително поле