Маскарадът се завръща

Снимка: Цветан Томчев
Най-сигурните маски за защита трябва да имат идентификация за хармонизиран стандарт в ЕС и маркировката СЕ, а американската маркировка, отговаряща на FFP е КN. Текстилните маски също предпазват, макар и в по-малка степен.

Само три вида маски пазят от COVID-19

Даваме един ден на хората да се снабдят с маски, категоричен е здравният министър проф. Костадин Ангелов

Маскарадът се завръща. Така най-кратко звучи новината от вчера, че здравните власти налагат задължителното носене на маски и на открито от този четвъртък. “Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем. Ще дадем един ден на хората да се снабдят с маски, а как ще се носят маски от децата ще се обсъди с образователния министър Вълчев”, каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Само три вида маски дават висока степен на защита от заразяване с COVID-19 над 50 процента, установи експресна проверка на “Труд”.

Хармонизираният стандарт в Европейския съюз е предвидил възможност на следните три класа на защита: маски от тип FFP1, които филтрират 50 процента от външния въздух, маски от тип FFP2, които филтрират 92 процента външния въздух и маски от тип FFP3, които филтрират 98 процента от външния въздух. А обикновените текстилни маски, които се продават масово в търговската мрежа, имат много по-ниска ефикасност.

Европейската комисия е приела Регламент (ЕС) 2016/425 относно личните предпазни средства, където са определени изисквания за защита на дихателните пътища. Това са продукти с най-високата степен на защита - Категория III, т. е. те са животоспасяващи.

“Става дума за “филтриращи полумаски за защита от частици”, които трябва да покриват лицето от носа до под брадичката на ползвателя. Те могат да бъдат за еднократна употреба и за многократна такава”, каза пред “Труд” Вася Миланова, експерт в Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Освен ДАМТН, за качеството на маските според спецификацията им отговарят и инспекторите от Комисията за защита на потребителите.

Факт е, че няма 100 процента филтриране на външния въздух при употребата им, тъй като при плътно поставяне на полумаската върху лицето, винаги има възможност от т. нар. “подсмукване” на външен въздух.
Специалистите са категорични, че предпазните средства задължително трябва да носят и маркировка за съответствие - СЕ. Тя показва, че даден продукт е бил подложен на оценка от производителя и отговаря на изискванията на ЕС за безопасност, здраве и опазване на околната среда. CE-маркировката се изисква за продукти, произведени където и да е по света, които след това се продават в ЕС.

Американската маркировка, отговаряща на FFP е KN и съответно процента защита, но вносните маски трябва да притежават Европейски образец на Декларацията за съответствие (ЕОДС) и тя да е достъпна за потребителя.

Предлагат ментета по магазини и аптеки

101 вида несъответващи на законовите изисквания защитни маски бяха установени при извънредна едномесечна кампания, проведена от инспектори на Главна дирекция “Надзор на пазара” (ГД НП) при Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

При кампанията са проверявани полумаски, с обявен клас на защита KN95 и KN100, които се предлагат масово на пазара в България. Констатирано е следното неизпълнение на приложимото към ЛПС законодателство при 101 различни модели маски:

• При 70 от тези модели е установена липса на маркировка за съответствие СЕ;

• 83 модела не са били придружени с ЕС декларация за съответствие и не е обявен достъп до такава в електронен вид;

• 40 модела са били без инструкция за употреба на български език;

• 67 модела са били без изискващата се информация за производител и за адрес за връзка с него.

Вася Миланова, експерт в ДАМТН:

Няма произведени специално за COVID-19

На пазара има три вида маски - лични предпазни средства, медицински изделия и хигиенни маски.

Министерството на здравеопазването е компетентно по отношение на медицинските маски, Комисията за защита на потребителите е компетентна по отношение на хигиенните маски, а Държавната агенция по метрологичен и технически надзор е компетентен орган по отношение на маските, които се използват като лични предпазни средства.

Има съществена разлика в маските, които се използват от медицинските лица и тези, които са предназначени за лични предпазни средства, тъй като средата, в която се използват е различна. Според Европейски регламент, медицинските маски са с най-висока степен на защита.

Няма маски, които са произведени специално да предпазват от COVID-19.

Д-р Александър Симидчиев, болница МВР:

Пaзете дистанция от 2 метра

Еднократните маски FFP-2 и FFP-3 са най-ефективни за предпазване, но работа вършат и обикновени маски, дори шал, завит през носа и устата.

Когато не можем да спазваме дистанция на по-малко от 2 метра, т. е. навсякъде, където има концентрация на хора като спирката на трамвая или на автобуса, например, трябва да имаме на лицето си маска.

Маската ни трябва когато не можем да спазим дистанция. Това, което е тревожно, са 180 процента нарастване на нови случаи от COVID-19 през последните две седмици - един доста бурен ръст, който не сме наблюдавали и в първите месеци на епидемията. Вече сме в етап на високо, фоново ниво на инфекцията, което поставя въпроса за това колко хора ще започнат да влизат в болница.

Ако спазвахме елементарните мерки, този ръст нямаше да се случи - носенето на маски би довело до 30 процента по-малко новозаразени и числата от вторник за 1024 случая щяха да са 600. Когато една инфекция почне, тя се разгаря като горски пожар. И ако не правим така, щото дърветата да не прихващат едно от друго като ги увием с противопожарно наметало, то пожарът се разпространява.

Доц. Андрей Чорбанов, имунолог, БАН:

Скоро могат да поискат и скафандри

Безумно е на открито да се носят маски. Скоро могат да поискат и скафандри да сложим. Заразата се придава не навън, а в затворени колективи, бройките се вдигат много и заради масовото тестване на деца. Едно дете като е позитивно, често и целият клас се оказва позитивен.

Аз разпространявам една петиция, която е подписана от 50 000 топ учени (инфекционисти и епидемиолози)от цял свят - от Кеймбридж, Оксфорд, Йелоу, Станфорд... Те обясняват какво и как точно трябва да се направи. Подчертавам че хората, които я подписват не са експерти от Югозападния университет. Това са учени от най-добрите университети. Никой от тях не препоръчва носене на маски. Те препоръчват разделяне - здравите, младите хора да си живеят нормално, за да може вирусът да персистира най-малко. Те препоръчват в домовете за възрастни да няма текучество, т. е. едни и същи хора да се движат вътре в рамките на два-три месеца, докато всичко свърши. Това означава да няма свиждания, персоналът да е един и същ и т. н.
В момента болниците са пълни с хора, които не са за болница. Броят на пневмониите е същият какъвто е обикновено през годините.

Коментари

Задължително поле