Свидетел предупредил полицията, че ще го застрелят На гроба на Мариян Марата се появила бележка с имената на килърите му

300 000 проститутки без препитание

СЗО преосмисля позицията си за маските (ИНФОГРАФИКА)

Картини под карантина Фантазьори създават шедьоври от тоалетна хартия, фолио, тенджери и домакински уреди

Отрицателни са пробите на контактните с народния представител Даниела Малешкова

Най-красивите близначки катерят модния Олимп 10-годишните Ава и Лия спасяват баща си от рак

Пандемията роди ново пиратство Винят САЩ, че отмъкват медицински пратки

Един болен от COVID-19 може да зарази 400 души

Защо Стийв Карел напусна „Офисът“

Горски пожар повиши нивата на радиация край Чернобил (ВИДЕО)

Бутици шият маски, за да избегнат фалит Захвърлиха роклите, правят само предпазните материали

Реанимират мярката 60/40 (обзор)

32 млн. евро налива Австрия в частни медии

Лекари в Турция тестваха успешно ваксина срещу COVID-19

Лъжат с хапчета за подобряване на зрението Искат 69 лева за хранителна добавка

Масови откази от почивки в Италия заради паника Част от фирмите отказват да отменят продадените ваканции за май и юни

Тълкуват форсмажор ли е заразата

Паника заради случаите на коронавируса доведоха до масови откази от екскурзии в Италия и спад на записванията за европейски ваканции. Стотици изплашени кандидат-пътешественици се опитват да си вземат обратно платените депозити за почивки и екскурзии на Ботуша. Заради вируса и предупреждението на външно министерство да се ограничат визитите до Италия част от туроператорите вече връщат парите за планираните ваканции до Италия, научи „Труд“ от представители на компании, пожелали да останат анонимни.

Фирмите обаче правят това доброволно, тъй като е спорно дали има законово основание за отмяна на екскурзиите, въпреки разгарящата се епидемия. Докато за блокираните селища е ясно, че не могат да бъдат посетени, няма правни причини ваканциите до останалата част на Италия да бъдат отменени и парите на потенциалните клиенти да бъдат върнат. И дали ситуацията може да се счита за форсмажор. Повечето фирми предпочитат да откажат туровете и да се разберат със своите партньори от Италия и авиокомпаниите, вместо да изнервят допълнително своите клиенти и да ги загубят впоследствие като лоялни потребители.

В същото време обаче други туроператори и агенти отказват да дадат обратно на своите клиенти платени депозити за ваканции, които трябва да се осъществят през май и юни, тъй като дотогава вирусът може да бъде овладян или при най-лошия сценарий кризата да се разрасне и да блокира всякакви пътувания. Туроператорите се притесняват и от масова психоза и отказ от всякакви воаяжи, което може да доведе до вълна от фалити на компаниите, които не могат да издържат трудностите, породени от отлива на туристи.

От Министерство на туризма не са излезли с официална информация за това как да реагират туроператорите, дали да връщат пари за предплатени ваканции. И ако отменят екскурзии и почивки за какъв период от време да е това.

Докато повечето авиокомпании решиха да преустановят временно полетите си до Китай, където избухна първоначално епидемията, заради отворените граници движението на стоки и хора в ЕС няма как да бъде спряно лесно. Полетите между България и Италия, както и между Ботуша и други европейски и екзотични дестинации продължават да летят. Движат се и автомобили, бусове и влакове.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.