Само 2% от пловдивчани са се срещали с вируса

Само 2% от пловдивчани са се срещали с вируса и имат антитела, показва представителното проучване, при което с тестове ELISA бяха изследвани 1000 души във втория по големина град. Първоначално идеята беше 200 от тях да са медици – като хора на първа линия, останалите 800 да бъдат избрани на случаен принцип в 660 точки. След определянето на точките 1108 души от потърсените са се съгласили да се включат, но след това кръв са дали едва 553-ма от тях. Така броят на тестваните е допълнен до 1000 с доброволци.

При изследваните на случаен принцип пловдивчани процентът на хората с антитела е 1,08, при медицинския персонал - 3 на сто. Като брой хора и в двете групи става дума за по шестима души. Броят на пловдивчаните, срещнали се с болестта, е определен като средноаритметично от двете групи.

При хората, сами пожелали да се изследват, антитела са открити у 4 на сто, но тъй като доброволците са предимно завърнали се от чужбина, с опасения и симптоми, те не попадат в представителната извадка. Така тестването се оказа представително основно за Пловдив, но за картината в страната ще се прави ново масово проучване в Бургас, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Д-р Ангел Кунчев. То няма да е толкова научно издържано, колкото в Пловдив, но ще е истински масово – между 3500 и 4000 души.   

"Ако не спазваме правилата, има още много материал за изгаряне. Проучването в Пловдив показа, че само 2% от хората са се срещали с вируса, останалите 98 не са и са податливи на инфекцията. И ако се срещнат с вируса, ще се случат проблеми", коментира резултатите от изследването в Пловдив д-р Кунчев.

Той повтори тезата, че трябва да се научим да живеем с вируса. „Ако не се научим, рискуваме така да блокираме икономиката, че накрая всички ще излезем на улицата и ще викаме: Искаме си COVID-а, дайте си ни и заплатите", каза д-р Кунчев. Той обобщи, че все още не може да каже какво ни чака по отношение на заболяването.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България