Създателите на Барби пускат първата безполова кукла на пазара (ВИДЕО)

Кадър от YouTube/CBS 42

Създателите на куклата "Барби" - компанията "Мател" обяви, че пуска първата по рода си полово неутрална детска кукла на пазара. Играчката е с името Creatable World и идва с посланието - "кукла без етикети за всички".

Куклите наистина изглеждат безполови, като от детето зависи каква прическа, дрехи и външен вид ще придобият те. Играчката идва с различни цветове на кожата и в комплекта има две перуки - една дълга и една къса.

Децата ще получат и няколко комплекта дрешки, като от тях зависи каква ще бъде куклата - момче или момиче.

"Тази кукла се различава от Барби и Кен с това, че нейният дизайн следва по-младежки полово неутрален вид", коментира говорителят на компанията Мишел Шидони пред "Ню Йорк таймс".

Разработката на новата играчка е отнела 18 месеца и в нея са участвали психолози и експерти по полова идентичност, както и 250 семейства с малки деца. При предварителното проучване от компанията установили, че децата не искат да им бъде казвано, че "момчетата трябва да си играят с колички, а момичетата - с кукли".

Родителите, участвали в проучването, коментирали, че започват все повече да се притесняват от играчки, които налагат определен полов стереотип.

Новата кукла ще струва около 30 долара на американския пазар.

Коментари

Задължително поле