Махат машинното гласуване (обзор)

Депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Анна Александрова обяви предложенията за законодателни промени в Изборния кодекс.

Устройствата остават за президентски избори и за евровот

Адв. Петър Славов пред “Труд”: Това, което виждаме, граничи с абсурда

ГЕРБ предлага машинното гласуване да не се провежда на местни и парламентарни избори. На избори за президент и европейски, то да остане. Това обяви депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Анна Александрова по време на пресконференция в Народното събрание във връзка с предложения за законодателни промени в Изборния кодекс.

Александрова отбеляза, че законодателната инициатива е подписана от ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “Воля” и е продиктувана от анализ на ЦИК.

“Имаме уверението, че ще бъдем подкрепени от всички политически партии, с изключение на БСП”, уточни тя. Александрова отбеляза, че местните избори са едни от най-сложните и тежки избори в българското законодателство.

“Те се провеждат в многомандатни избирателни райони в два тура. Съгласно доклада на ЦИК, ако на местните избори останат така заложени в законодателството 6000 машини, рискуваме да провалим местните избори”, отбеляза тя. Александрова цитира анализа на ЦИК, който сочи, че 1 вот на избирател с машина струва 60 лв. Припомняме, че преди евровота ЦИК нае 3000 специализирани устройства с инсталиран софтуер за електронно машинно гласуване за 7,5 млн. лева.

“Това, което виждаме, граничи с абсурда, защото те на практика зачеркват труд, който продължава от 2009 година насам”, коментира пред “Труд” адвокат Петър Славов, депутат в предишното Народно събрание. Според него ефектът от махането на машините ще бъде по-ниска избирателна активност.

“А след електронното, това е втория вид гласуване, което можеше да привлече хората да гласуват”, добави адвокатът.

 

Зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков:

Гледаме пореден епизод от сериала „Опраскване на Изборния кодекс”

] На “Позитано” 20 депутатът от левицата Крум Зарков разкритикува управляващите.
На “Позитано” 20 депутатът от левицата Крум Зарков разкритикува управляващите.

Гледаме пореден епизод от сериала “Опраскване на Изборния кодекс”, заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков на извънредна пресконференция на “Позитано” 20.

“С предложението си за отмяна на машинното гласуване управляващите доказаха, че страната ни не отговаря на критериите за демократична и правова държава”, категоричен бе Зарков.

“В демократичните държави изборните правила не се пипат поне една година преди избори. У нас всеки път в навечерието на избори променяме ИК”, добави депутатът от левицата. Той допълни, че след като “всячески се опитаха да опорочат машинното гласуване, дори постижението за въвеждане на машинно гласуване, което да ограничи някои, характерни за българската изборна система, феномени, беше практически отменено”.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика