Страничното огледало на микробус причини смъртта на 72-годишен велосипедист в пловдивско село

US посолството у нас чака протест заради Ерусалим

Борисов се среща с норвежкия премиер утре

Митничари задържаха 71 хил. ръчни часовника и стотици слънчеви очила във Варна

Контрабандна валута за 55 000 лева задържаха на „Капитан Андреево“

В Медицински университет-Пловдив обучават студенти на дисекция на нос със съвременни технологии

97 деца на загинали и пострадали полицаи ще получат подаръци от „Технополис“ и „Практикер“

Режисьорът Владимир Белов разказва във Велико Търново как да си направим филм

ВАС потвърди нарушение на забраната за увреждане на доброто име на конкурент

Румен Порожанов: ОСП ще бъде основен приоритет на българското председателство

Община Горна Оряховица отличи призьори в национални и международни надпревари в областта на културата

Live Изтекла информация предизвикала закриване на офшорки Запор за 200 милиона лева имущество на Прокопиеви по искане на комисията за конфискация КОНПИ е установила нарушения при приватизацията на "Каолин" и претендира за 150 млн. лв. от продажбата на дружеството

ВТУ и Международния университет на Киргизстан сключват договор по Еразъм+

Fibank представи своя календар с кауза

Фандъкова: IT секторът бележи най-високи темпове на развитие

Машините за гласуване идват с кораби от Филипините

Машините за гласуване най-вероятно ще бъдат наети от Филипините, откъдето ще бъдат транспортирани с кораби. Това стана ясно от разговор на репортер на Труд с Елеонора Съйкова от „Сиела Норма“. Фирмата в консорциум с мутинационалната „Смарт матик“ от 2014 до 2016 г. осигурява всички машини под наем за експерименталното гласуване с тях. Съйкова поясни, че големият брой устройства – 13 000 – прави невъзможно транпортирането им със самолет. Все още нямало сметки колко ще струва транспортът.

На въпрос на „Труд“ защо Филипините са най-вероятният доставчик тя отговори, че там има 90 000 машини, които са собственост на държавата. В Белгия устройствата били на районите и било трудно да се преговаря с всеки от тях поотделно.

„ЦИК трябва да се произнесе колко ще струва осигуряването на машини за гласуване за всяка секция и дали те ще бъдат нови или взети под наем.“ Това обяви служебният военен министър ген. Стефан Янев, който ръководи подготовката и организацията на изборите. Вчера за първи път в МС се събраха представителите на всички институции, които имат отношение към вота – ЦИК, ГРАО, МВР, ДАНС. Ген. Янев съобщи, че служебното правителство има готовност да отпусне пари за осигуряване на машините за гласуване и поясни, че за първи път такива ще има и в секциите в чужбина.

Обществената поръчка за машини за гласуване ще бъде обявена на 8 февруари, реши ЦИК. Документи за участие ще се приемат до 15 февруари.

„Ще обявим обществена поръчка, но не знаем дали ще се яви някой на нея. Тази поръчка ще има и широко европейско разгласяване. Ако не се яви никой, ЦИК може ли да носи отговорност“, попита говорителят на ЦИК Александър Андреев. Според него няма да има машинно гласуване, ако никой не се яви на обществената поръчка.

Няма яснота и кой ще сертифицира машините. От Държавната агенция „Национална сигурност“ съобщиха, че нямат законова компетентност за сертифициране на системи и мрежи за некласифицирана информация.

 

ПРОЗРЕНИЕТО НА ПОЕТА:

 

Ти помниш ли

морето и машините

и трюмовете, пълни

с лепкав мрак?

И онзи див копнеж

по Филипините,

по едрите звезди

над Фамагуста?

Из „Писмо“ на Никола Вапцаров, 1940

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Машините за гласуване идват с кораби от Филипините…………………Що не си поръчате от Марс?………….До машини ли опряхте и с чии пари ще плащате………………Чудите се как да удължавате агонията на Българската нация……………. Тя скоро и ще изчезне, благодарение на сбирщината от „експерти“…………………Дайте тези пари за домовете на сираците и старческите домове, които са препълнени благодарение на далновидната ви / Ви / политика………..Мерзавци………

    1. Уточни ако обичаш , кои са мерзавците . Аз имам предвид в случая такива като соросоидите на Христо Иванов , Мартин Димитров и други подобни – както става ясно , ще използват факта , че машините за гласуване може да не достигнат и ще атакуват резултатите от изборите ако не им харесат , а ако има достатъчно такива машини , пак ще атакуват резултатите ако не им харесат – в този случай примерно , че са повредени или хората не знаят как да ги използват .

      1. Всеки сам си решава дали ще гласува чрез машина или чрез хартиена бюлетина,съдът просто задължи ЦИК да осигури правото на избор на избирателя за начина на гласуване.Естествено е,че ще има и граждани дето дават по пет лева на свои съседи да им теглят пари от банкоматите,които няма как да гласуват машинно,тъй че достатъчно е да има машини и съответно право на избор.Ако в някоя секция се повреди евентуално нали си има възможност на гласуване чрез хартиена бюлетина,каква атака на изборните резултати?Честит Петльов ден на патерици!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.