Машините за гласуване идват с кораби от Филипините

Машините за гласуване най-вероятно ще бъдат наети от Филипините, откъдето ще бъдат транспортирани с кораби. Това стана ясно от разговор на репортер на Труд с Елеонора Съйкова от „Сиела Норма“. Фирмата в консорциум с мутинационалната „Смарт матик“ от 2014 до 2016 г. осигурява всички машини под наем за експерименталното гласуване с тях. Съйкова поясни, че големият брой устройства - 13 000 - прави невъзможно транпортирането им със самолет. Все още нямало сметки колко ще струва транспортът.

На въпрос на „Труд“ защо Филипините са най-вероятният доставчик тя отговори, че там има 90 000 машини, които са собственост на държавата. В Белгия устройствата били на районите и било трудно да се преговаря с всеки от тях поотделно.

„ЦИК трябва да се произнесе колко ще струва осигуряването на машини за гласуване за всяка секция и дали те ще бъдат нови или взети под наем.“ Това обяви служебният военен министър ген. Стефан Янев, който ръководи подготовката и организацията на изборите. Вчера за първи път в МС се събраха представителите на всички институции, които имат отношение към вота - ЦИК, ГРАО, МВР, ДАНС. Ген. Янев съобщи, че служебното правителство има готовност да отпусне пари за осигуряване на машините за гласуване и поясни, че за първи път такива ще има и в секциите в чужбина.

Обществената поръчка за машини за гласуване ще бъде обявена на 8 февруари, реши ЦИК. Документи за участие ще се приемат до 15 февруари.

„Ще обявим обществена поръчка, но не знаем дали ще се яви някой на нея. Тази поръчка ще има и широко европейско разгласяване. Ако не се яви никой, ЦИК може ли да носи отговорност“, попита говорителят на ЦИК Александър Андреев. Според него няма да има машинно гласуване, ако никой не се яви на обществената поръчка.

Няма яснота и кой ще сертифицира машините. От Държавната агенция „Национална сигурност“ съобщиха, че нямат законова компетентност за сертифициране на системи и мрежи за некласифицирана информация.

 

ПРОЗРЕНИЕТО НА ПОЕТА:

 

Ти помниш ли

морето и машините

и трюмовете, пълни

с лепкав мрак?

И онзи див копнеж

по Филипините,

по едрите звезди

над Фамагуста?

Из "Писмо" на Никола Вапцаров, 1940

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България