Мачовете и спортът по телевизията днес, понеделник, 9 декември 2019

На 9 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 09.12.2019

Financial Times: България привлича рекордни технологични инвестиции София има потенциал за технологичен център

Почина актьорът, изиграл Голямото пиле от „Улица Сезам“

Откриха нарушения в 37 автошколи в Пловдив

Външният министър на Украйна оповести каква позиция ще защитава Зеленски в Париж

Еврокомисарят по икономика иска разхлабване на бюджетните правила в ЕС

Художествената академия остава без голи модели заради липса на пари

В Сараево отмениха публичните прояви заради мръсния въздух

Сидеров: Каракачанов и Симеонов изнудиха ГЕРБ за пари за партиите, вместо за пенсии

Богат урожай, малко зрители И този „Златен ритон“ доказа, че документалното и анимационното ни кино си струват правенето и гледането, дори с излишните дължини

Дерат седем кожи за Нова година у нас Двойно по-евтин ни излиза празникът при съседите

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 9 декември 2019

Горя стая на общежитие в „Студентски град”

Машинното гласуване – скъпо безсмислие

Би било редно всеки, пожелал технологичен разкош, да заплати от джоба си такса

Връхлетялата ни като изненадващ януарски сняг тема за машинното гласуване заслужава и трезва преценка. Отвъд клишетата, емоциите и въображаемите предимства.

Гласоподаването с компютър (устройство), наричано популярно машина за гласуване, е невъобразимо скъпо забавление по начина, предписан от Изборния кодекс. Той дава право на всеки гласуващ да избере как да подаде своя глас – традиционно, с хартиена бюлетина, или като дигитален запис, съпроводен с хартиен отрязък за евентуално ръчно контролно преброяване. Каква би била цената на дигиталния глас можем приблизително да пресметнем, като погледнем числата от използването на 500 устройства на последните президентски избори. С устройство са подадени 46 000 и 57 000 бюлетини, съответно на първи и втори тур.

Очевидно дори и при гласуването с устройство е по-лесно да направиш избор между двама, за разлика от избора между 22 опции на първия тур. На първия тур средно 97 избиратели са посегнали към монитора в една секция, а на втория малко повече – 115. Ще използвам в оценката по-долу кръглото число 100 бюлетини на устройство, въпреки че в реалното гласуване числото ще е вероятно по-малко. Просто броят на секциите с регистрирани двуцифрено число избиратели е поне хиляда, а вероятността да се гласува с устройство в такава секция клони към нула по много причини, които заслужават отделен анализ. Ако на парламентарните избори монтираме във всяка от 12 300 секции подобни устройства и средната им натовареност е като на президентските избори, бихме могли да очакваме в оптимистична прогноза един милион електронно подадени бюлетини. И тъй като най-ниската споменавана цена на наем на устройствата с обслужването им ще бъде поне 30 млн. лв., всяка дигитално отчетна бюлетина ще струва само едни допълнителни 30 лева. Ако бях на мястото на парламентаристите с икономически профил, бих настоявал всеки избирател, пожелал си технологичен разкош, да заплати от джоба си такса участие, равна на цената “удоволствие”.

Устройство във всяка секция означава и че такова трябва да има например в посолството в Сеул. Там на президентските избори са подадени 31 бюлетини. В чужбина бюлетината е “опростена”. Няма кандидати, няма и преференции. Преброяването по партии ще отнеме десет минути, попълването на протокола други двадесет. Кому е нужно устройство и за какво? Но със сигурност ще трябва да се командирова обслужващ оператор. Някой все пак трябва да монтира и провери машината и да гарантира безпроблемното нейно ползване. Цената на всеки машинно подаден глас в конкретната секция ще бъде астрономическа. Обичайно правило е устройства да се ползват в секции, в които гласуват няколко хиляди избиратели. Такива секции у нас просто няма.

Преди седмица министърът на вътрешните работи на Кралство Нидерландия Роланд Пластерк обяви, че за разлика от последните десетина години на предстоящите на 15 март парламентарни избори в кралството всички бюлетини ще се подават само на хартия и ще се броят ръчно. Холандската бюлетина е освен това най-сложната, която съм виждал. Нещо като справочник от двадесетина страници, в който можете да ползвате и преференция на една от страниците. Макар и крайна, мярката е единствено възможната, за да се предотвратят опити чрез киберпрестъпления да се фалшифицират изборните резултати. Решението едва ли се нуждае от коментар.

И тъй като използваните у нас до този момент устройства се внасят точно от Холандия, няма как да не стигнем до очевидния въпрос – кой ще сертифицира устройствата едно по едно и какви гаранции ще бъде в състояние да даде за безпроблемната им работа. От откъслечно цитираните в медиите мнения, в частност от компетентните отдели на ДАНС – изпълнител на подобна задача – в сроковете, свързани с изборния ден, не само у нас няма, а по принцип не може да има.

Да не би на някого да му е хрумнало, че е хубаво хем да има избори, хем да няма изборен резултат? И усърдно да мъти водата, в която плуват рибките, тоест всички ние?

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. Дясната идеология смята бедните за глупави, и е против уличното осветление, против тротоарите, против безплатните обществени пътища и пътеки, против пенсиите и пенсионирането, против правата на работниците. Как ще живеете без пенсии и с кални незаконни и тъмни пътища, сред неграмотни и неОБРАЗовани, гладни и болни.

 2. силно го искат от „Те поГЕРБаха България“ ! защото се подплашиха на последните избори от задължителното гласуване и невъзможността пак да подменят чувалите с бюлетини ! затова ще разчитат на „тайното си оръжие“ в „Информационно обслужване“ – т. нар. проф Михаил Константинов, който още има там възможности да манипулира резултата от машинното гласуване…

 3. И защо ще имаме ново политиханско купонче, гласуване, като старите лапачи бобик и пр. престъпни елементи пак се готвят да “грабнат“властта. Явно некой иска да направи парета, зер за политиханските фиести-избори се плащат милиончееета, а и сега и парета от машинките..като че ли машинно обработване не мож се фалшифицира хахахаа.. Обединени – радетели за едно общество свободно от политиханска кал, декорация на алчните монополи/мафии. Топлата, транспортната, жилищната и много други недоносчета, които вече 27 г са се впили в тялото народно и смучат ли смучат. От къде се пръкнаха тези античовеци, коя женска утроба ги носи и зачена..Страшно е, но те не го разбират.

 4. Пак всичко опира до народа – кого ще избере ? Хамлетовският въпрос е пред нас – да бъдем или да не бъдем ? А избрахме герберастите и присъдружните им Магарешки , деформасти , Дай, Българио – няма да ни бъде като просперираща нация ! Само БСП !

  1. И ти като Флинт си инвалид, но в главата, не в краката. Но как да спориш с неграмотен човек с промит мозък?

   1. И каква ти е грамотността на тебе ? Докажи , че аз съм неграмотен , а ти грамотен , но не с голи плюнки ! Всички , които съм изброил са доказани мошеници от висока класа . За БСП можеш само да плюеш от злоба , без нещо конкретно .

 5. Нормално е ако някой подкепя простотии, това да е университетско …. недоразумение като онова от унсс…

 6. Хм… явно някой много иска определена част от населението да продължи да гласува с помоща на клечка/канапче с определена дължина…

 7. Кои са депутатите гласували „за“ машинното гласуване ?
  Приемете гласуване по интернет. Още по евтино е. Или регистрация – всеки да заяви, че ще участва в гласуването. Така от списъците ще отпаднат веднъж завинаги мъртвите души че ми омръзна и тая помия да се излива всеки път.

 8. Като истински българи ще изтърпим и тоягите, ще изядем солта и накрая ще платим и парите! Ясно е за всички, които искат да видят, че машинното гласуване е възможно, но скъпо и най-важното, нерешаващо основните изборни проблеми нещо. Трябваше то да се прилага на по-следващите избори, за да не се харчат излишно пари, а и да има ефект от него, например като се гласува предимно с машина, а в екстрени случаи с хартиени бюлетини. А и да се въведе предварителна регистрация, за да се отстранят мъртвите души.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.