Застраховка за 1,4 млн. лв. има туроператорът на пострадалите в автобус в Египет българи

НАП продаде на търг училище в Елена Имотът вече е собственост на софийска фирма срещу 40 042 лева

Прокуратурата разследва убийството на жена в Перник

Тереза Мей отново обвини Русия за отравянето на Сергей Скрипал

Нинова: Причината за дупките по пътищата е корупцията

Меган Маркъл може да се венчае със сватбената тиара на принцеса Даяна

Язовир Тича отново прелива Няма опасност за хората

Путин: Имаме планове за намаляване на военните разходи през тази и в следващата година

Томислав Дончев: Стокообменът между България и Сърбия има значителен потенциал за ръст

Ердоган: Във Варна ще кажа на ЕС – или плащайте, или си признайте честно, че няма да има пари за бежанци

В Анкара задържаха 1,4 кг от радиоактивния елемент Калифорниум

Красимир Вълчев: Учителската заплата трябва да превишава средната за страната

Румен Радев поздрави Владимир Путин за победата на изборите Да работим за разгръщането на съществуващия потенциал на двустранно взаимноизгодно сътрудничество, написа българският президент

Пиян се прави на полицай от Брюксел

Автотърговец на съд, измамил клиент с 4000 евро

Машинното гласуване – скъпо безсмислие

Би било редно всеки, пожелал технологичен разкош, да заплати от джоба си такса

Връхлетялата ни като изненадващ януарски сняг тема за машинното гласуване заслужава и трезва преценка. Отвъд клишетата, емоциите и въображаемите предимства.

Гласоподаването с компютър (устройство), наричано популярно машина за гласуване, е невъобразимо скъпо забавление по начина, предписан от Изборния кодекс. Той дава право на всеки гласуващ да избере как да подаде своя глас – традиционно, с хартиена бюлетина, или като дигитален запис, съпроводен с хартиен отрязък за евентуално ръчно контролно преброяване. Каква би била цената на дигиталния глас можем приблизително да пресметнем, като погледнем числата от използването на 500 устройства на последните президентски избори. С устройство са подадени 46 000 и 57 000 бюлетини, съответно на първи и втори тур.

Очевидно дори и при гласуването с устройство е по-лесно да направиш избор между двама, за разлика от избора между 22 опции на първия тур. На първия тур средно 97 избиратели са посегнали към монитора в една секция, а на втория малко повече – 115. Ще използвам в оценката по-долу кръглото число 100 бюлетини на устройство, въпреки че в реалното гласуване числото ще е вероятно по-малко. Просто броят на секциите с регистрирани двуцифрено число избиратели е поне хиляда, а вероятността да се гласува с устройство в такава секция клони към нула по много причини, които заслужават отделен анализ. Ако на парламентарните избори монтираме във всяка от 12 300 секции подобни устройства и средната им натовареност е като на президентските избори, бихме могли да очакваме в оптимистична прогноза един милион електронно подадени бюлетини. И тъй като най-ниската споменавана цена на наем на устройствата с обслужването им ще бъде поне 30 млн. лв., всяка дигитално отчетна бюлетина ще струва само едни допълнителни 30 лева. Ако бях на мястото на парламентаристите с икономически профил, бих настоявал всеки избирател, пожелал си технологичен разкош, да заплати от джоба си такса участие, равна на цената “удоволствие”.

Устройство във всяка секция означава и че такова трябва да има например в посолството в Сеул. Там на президентските избори са подадени 31 бюлетини. В чужбина бюлетината е “опростена”. Няма кандидати, няма и преференции. Преброяването по партии ще отнеме десет минути, попълването на протокола други двадесет. Кому е нужно устройство и за какво? Но със сигурност ще трябва да се командирова обслужващ оператор. Някой все пак трябва да монтира и провери машината и да гарантира безпроблемното нейно ползване. Цената на всеки машинно подаден глас в конкретната секция ще бъде астрономическа. Обичайно правило е устройства да се ползват в секции, в които гласуват няколко хиляди избиратели. Такива секции у нас просто няма.

Преди седмица министърът на вътрешните работи на Кралство Нидерландия Роланд Пластерк обяви, че за разлика от последните десетина години на предстоящите на 15 март парламентарни избори в кралството всички бюлетини ще се подават само на хартия и ще се броят ръчно. Холандската бюлетина е освен това най-сложната, която съм виждал. Нещо като справочник от двадесетина страници, в който можете да ползвате и преференция на една от страниците. Макар и крайна, мярката е единствено възможната, за да се предотвратят опити чрез киберпрестъпления да се фалшифицират изборните резултати. Решението едва ли се нуждае от коментар.

И тъй като използваните у нас до този момент устройства се внасят точно от Холандия, няма как да не стигнем до очевидния въпрос – кой ще сертифицира устройствата едно по едно и какви гаранции ще бъде в състояние да даде за безпроблемната им работа. От откъслечно цитираните в медиите мнения, в частност от компетентните отдели на ДАНС – изпълнител на подобна задача – в сроковете, свързани с изборния ден, не само у нас няма, а по принцип не може да има.

Да не би на някого да му е хрумнало, че е хубаво хем да има избори, хем да няма изборен резултат? И усърдно да мъти водата, в която плуват рибките, тоест всички ние?

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. Дясната идеология смята бедните за глупави, и е против уличното осветление, против тротоарите, против безплатните обществени пътища и пътеки, против пенсиите и пенсионирането, против правата на работниците. Как ще живеете без пенсии и с кални незаконни и тъмни пътища, сред неграмотни и неОБРАЗовани, гладни и болни.

 2. силно го искат от “Те поГЕРБаха България” ! защото се подплашиха на последните избори от задължителното гласуване и невъзможността пак да подменят чувалите с бюлетини ! затова ще разчитат на “тайното си оръжие” в “Информационно обслужване” – т. нар. проф Михаил Константинов, който още има там възможности да манипулира резултата от машинното гласуване…

 3. И защо ще имаме ново политиханско купонче, гласуване, като старите лапачи бобик и пр. престъпни елементи пак се готвят да ”грабнат”властта. Явно некой иска да направи парета, зер за политиханските фиести-избори се плащат милиончееета, а и сега и парета от машинките..като че ли машинно обработване не мож се фалшифицира хахахаа.. Обединени – радетели за едно общество свободно от политиханска кал, декорация на алчните монополи/мафии. Топлата, транспортната, жилищната и много други недоносчета, които вече 27 г са се впили в тялото народно и смучат ли смучат. От къде се пръкнаха тези античовеци, коя женска утроба ги носи и зачена..Страшно е, но те не го разбират.

 4. Пак всичко опира до народа – кого ще избере ? Хамлетовският въпрос е пред нас – да бъдем или да не бъдем ? А избрахме герберастите и присъдружните им Магарешки , деформасти , Дай, Българио – няма да ни бъде като просперираща нация ! Само БСП !

  1. И ти като Флинт си инвалид, но в главата, не в краката. Но как да спориш с неграмотен човек с промит мозък?

   1. И каква ти е грамотността на тебе ? Докажи , че аз съм неграмотен , а ти грамотен , но не с голи плюнки ! Всички , които съм изброил са доказани мошеници от висока класа . За БСП можеш само да плюеш от злоба , без нещо конкретно .

 5. Нормално е ако някой подкепя простотии, това да е университетско …. недоразумение като онова от унсс…

 6. Хм… явно някой много иска определена част от населението да продължи да гласува с помоща на клечка/канапче с определена дължина…

 7. Кои са депутатите гласували “за” машинното гласуване ?
  Приемете гласуване по интернет. Още по евтино е. Или регистрация – всеки да заяви, че ще участва в гласуването. Така от списъците ще отпаднат веднъж завинаги мъртвите души че ми омръзна и тая помия да се излива всеки път.

 8. Като истински българи ще изтърпим и тоягите, ще изядем солта и накрая ще платим и парите! Ясно е за всички, които искат да видят, че машинното гласуване е възможно, но скъпо и най-важното, нерешаващо основните изборни проблеми нещо. Трябваше то да се прилага на по-следващите избори, за да не се харчат излишно пари, а и да има ефект от него, например като се гласува предимно с машина, а в екстрени случаи с хартиени бюлетини. А и да се въведе предварителна регистрация, за да се отстранят мъртвите души.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.