Мая Манолова: Договорът за екстрадиция със САЩ трябва да бъде преразгледан

Защитата на правата на Желяз Андреев следва да се води от всички български институции. Това заяви националният омбудсман Мая Манолова по БНР.

След вчерашния си разговор с българина Желяз Андреев, чиято екстрадиция е поискана от Съединените американски щати, тя поиска да се срещне с американския посланик Ерик Рубин и препоръча създаването на експертна група, която да преразгледа и анализира договора за екстрадиция със САЩ с оглед на защитата правата на българските граждани.

"Мисля, че колкото повече институции и организации се включат, толкова в крайна сметка ще бъде по-ефективен крайният резултат. Като Национален омбудсман, който защитава правата на българските граждани, аз не мога да остана безразлична към съдбата на това момче и към ситуацията, в която се намира в момента“, коментира омбудсманът.

Манолова обяви, че планира да потърси съдействие за подкрепа на Желяз от правозащитни организации в САЩ, но според нея в момента усилията трябва приоритетно да се съсредоточат в осигуряването на финансови средства за адекватна защита на българина пред американския съд в Маями. Според нея делото по екстрадицията е само първата заплаха, но наказателното производство е истинският проблем.

Според Манолова е изключително важно да се изясни дали в действията на обвинените българските служители на компанията е имало умисъл:

„От това, което съм чула до този момент, мисля, че става дума по-скоро за обратното. Тъй като България не е налагала ембарго на Сирия, нито пък Европейският съюз. "Твърдяни престъпления“ за нарушаване на ембарго звучат доста абсурдно. Престъплението заговор за измама на американската държава също е трудно да си представим как може да бъде извършено от София. Всичко е въпрос на фактите, които ще представи американската страна и на българския съд, който трябва изобщо да прецени дали е налице еквивалентност между твърдяните престъпления от американското обвинение и българския Наказателен кодекс.“

Манолова е категорична, че е наложително създаване на създаването на експертна група за цялостно или частично преразглеждане на договора за екстрадиция със САЩ, тъй като  подобни случаи е възможно да възникват и след приключване на случая с Желяз и неговите колеги. Омбудсманът припомни за предходния сходен случай – с Гергана и отбеляза:

„Като омбудсман, който защитава правата, основният въпрос, който си задавам, е дали договорът за екстрадиция между България и Съединените американски щати защитава адекватно правата на българските граждани. И отговорите, които си давам на първо четене, не са много обнадеждаващи.“

Ето защо според Манолова е необходимо специалисти по международно частно наказателно право да извършат анализ на исканията за екстрадиция и на това какъв е бил крайният резултат, колко пъти България е искала екстрадиция на американски граждани.

Омбудсманът настоява и за сравнение на договора между България и САЩ и договора между ЕС и САЩ и за извършване на оценка дали европейските граждани са по-защитени от българските.

В заключение Манолова подчерта, че в самия договор за екстрадиция между българската и американската страна е предвиден начин за неговото изменение с 6-месечно предизвестие и отбеляза, че, ако процедурата по преразглеждане, е била започнала още преди 4-5 години, по времето на случая с Гергана, днес вече би могло да има развитие.

Коментари

Задължително поле