Мая Манолова: Над 15 болници са във фактически фалит

„Трябва да има премислена и ясна държавна подкрепа за общинското здравеопазване и болници. Инцидентното изсипване на пари не решава проблемите.“ Това заяви омбудсманът Мая Манолова по време на дебат на тема „Прозрачност и здравеопазване“ по повод създаването на първия „Индекс на болниците“.

„Твърдя, че във фактически фалит са повече от 15 болнични лечебни заведения”, обяви тя.

„Заплащането от държавата на заплатите на болниците в Ловеч и Враца на практика даде само краткотраен политически ефект. Хората пак са недоволни, защото осъзнават, че за цялото време, в което общинските болници са в агония, са си тръгнали медицинските специалисти, лекарите и медицинските сестри. Реално болниците са отворени, но не предоставят никаква адекватна медицинска помощ“, обяви омбудсманът.

„Парите в здравеопазването се увеличават, но се увеличават и проблемите и недоволството“, изтъкна Манолова.

„Недоволството на гражданите е и от достъпа, и от качеството. Това означава, че наистина има необходимост от реформа“, посочи тя.

„За съжаление, като че ли политическо съгласие и воля на реформа няма. Във всички дискусии по темата на преден план излизат бюджетните цели. Колко пари повече, колко по-малко са осигурените, колко се събират. По-малко е застъпено качеството и достъпа до медицинска помощ. Това означава, че болният човек, заради когото съществува системата, се неглижира“, допълни Мая Манолова.

Коментари

Задължително поле