Мая Манолова се застъпи за подлежащи на изселване радневски села

Снимка: Архив

Националният омбудсман Мая Манолова се застъпи за правата на жителите на радневските села Бели бряг и Трояново и ще настоява те да получат справедливо обезщетение за имотите си. Хората ще бъдат изселени, а къщите им - съборени заради добива на въглища за енергийния комплекс „Мини Марица изток“. Според омбудсмана се завземат техните къщи, земи и живот без адекватна компенсация.

Това са населени места на доизживяване, Мините купуват на безценица къщите на хората, а още по-странно е, че ръководството на Мините държи в тайна оценките на имотите, които би следвало да бъдат публични и най-малко да бъдат предоставени на потърпевшите. Това са първите села, които аз виждам, че биват изселвани по един наистина безобразен начин, който мачка самочувствието и живота на хората, изтъкна Манолова.

По-рано днес общественият защитник посети двете села и разговаря с хората там във връзка с десетките жалби срещу принудителното им изселване.

Националният омбудсман се срещна и с представители на инициативния комитет за запазването на парк „Бедечка“, чиито искания подкрепя.

Коментари

Задължително поле