МВнР към българите в Украйна: Обстановката в страната остава напрегната

Снимка: Архив

Следете медиите и избягвайте зони на протести, съветват от външното ни министерство

Посолството на България в Киев информира, че на 26.12.2018 г., считано от 14.00 ч., беше отменено обявеното в 10 области на Украйна военно положение.

От това следва, че за българските граждани, преминаващи през или посещаващи Украйна, отпадат рисковете от ограничаване на техните права и свободи - информират от външното ни министерство - а именно: право на свободно придвижване, неприкосновеност на кореспонденцията, включително телефонна и електронна, свобода на мисълта и словото, свобода на изразяване на убежденията, неприкосновеност на личния живот и жилище. Въпреки това обстановката в страната остава напрегната поради отпадане на ограниченията за провеждане на протести, политически митинги и развиващите се църковни процеси.

В тази връзка, препоръчваме на българските граждани, намиращи се на територията на Украйна или планиращи да я посетят, да продължат да предприемат следните мерки:

- да се регистрират на сайта на МВнР или в българските дипломатически представителства като посочат периода и мястото на пребиваване и оставят актуален телефон за връзка;

- да избягват райони, в които се провеждат демонстрации и протестни действия, както и участие в такива;

- да следят постоянно обкръжаващата обстановка и медиите за получаване на актуална информация за случващото се;

- да следват инструкциите на местните власти, в това число полицейски патрули, като проявяват спокойствие и търпение.

При необходимост сънародниците ни могат да се свържат с българското посолство в Киев на следните телефони: +380 44 246 72 37 и +380 44 246 76 72, както и с българското Генерално консулство в Одеса на телефон +380 68 293 00 48.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.

Коментари

Задължително поле