МВнР на Русия: Прекратили сме напълно сътрудничеството си с НАТО

Русия и НАТО са прекратили напълно сътрудничеството си по гражданска и военна линия. Това заяви в интервю за РИА Новости заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Грушко.

„НАТО отказа положителна програма в отношенията с Русия. Тя не съществува. И досега няма признаци, че алиансът знае как да се измъкне от този застой", подчерта Грушко. Заместник-министърът на външните работи на Русия определи решението на НАТО да прекрати нормалните работни контакти по военната линия като абсурдно, отбелязвайки, че сигурността в Европа до голяма степен зависи от отношенията между Москва и западния отбранителен съюз.

Според Грушко алиансът е отишъл твърде далеч в конфронтацията с Русия. „Това е парадокс, но  съвременните отношения между Русия и НАТО напомнят за „нормалното“ състояние на нещата, в условията на което бе създадена тази организация, а именно Студената война.", смята заместник-министърът.

По думите му, общите военни разходи на страните от НАТО през изминалата година са надхвърлили трилион долара, което е 22 пъти повече от средствата, които Москва отделя за отбрана. Грушко подчерта, че Москва няма да участва в надпреварата със страните от НАТО за увеличаване на военни бюджети, а ще разчита на „икономически, точни и ефективни средства". „Що се отнася до въоръжен конфликт с НАТО, всички разумни хора се надяват, че такъв няма да има. Би било катастрофа за цялото човечество. Сигурен съм, че Вашингтон и Брюксел разбират това", добави заместник-министърът.

Според Грушко обновлението на НАТО би било възможно чрез установяване на истинско стратегическо партньорство с Русия.

През последните години Руската федерация е изправена пред безпрецедентната дейност на алианса близо до границите си. НАТО я определя като „възпиране на руската агресия". В същото време Кремъл подчертава, че Москва не представлява заплаха за други страни, но няма да остави действията, които накърняват руските интереси, без отговор, припомня РИА новости.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия