МВнР на Русия: Прекратили сме напълно сътрудничеството си с НАТО

Русия и НАТО са прекратили напълно сътрудничеството си по гражданска и военна линия. Това заяви в интервю за РИА Новости заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Грушко.

„НАТО отказа положителна програма в отношенията с Русия. Тя не съществува. И досега няма признаци, че алиансът знае как да се измъкне от този застой", подчерта Грушко. Заместник-министърът на външните работи на Русия определи решението на НАТО да прекрати нормалните работни контакти по военната линия като абсурдно, отбелязвайки, че сигурността в Европа до голяма степен зависи от отношенията между Москва и западния отбранителен съюз.

Според Грушко алиансът е отишъл твърде далеч в конфронтацията с Русия. „Това е парадокс, но  съвременните отношения между Русия и НАТО напомнят за „нормалното“ състояние на нещата, в условията на което бе създадена тази организация, а именно Студената война.", смята заместник-министърът.

По думите му, общите военни разходи на страните от НАТО през изминалата година са надхвърлили трилион долара, което е 22 пъти повече от средствата, които Москва отделя за отбрана. Грушко подчерта, че Москва няма да участва в надпреварата със страните от НАТО за увеличаване на военни бюджети, а ще разчита на „икономически, точни и ефективни средства". „Що се отнася до въоръжен конфликт с НАТО, всички разумни хора се надяват, че такъв няма да има. Би било катастрофа за цялото човечество. Сигурен съм, че Вашингтон и Брюксел разбират това", добави заместник-министърът.

Според Грушко обновлението на НАТО би било възможно чрез установяване на истинско стратегическо партньорство с Русия.

През последните години Руската федерация е изправена пред безпрецедентната дейност на алианса близо до границите си. НАТО я определя като „възпиране на руската агресия". В същото време Кремъл подчертава, че Москва не представлява заплаха за други страни, но няма да остави действията, които накърняват руските интереси, без отговор, припомня РИА новости.

Коментари

Задължително поле