МВнР на Русия: Руската федерация ще се върне към сделката за зърно, след като нейните селскостопански продукти бъдат пуснати на световните пазари

Възобновяването на Черноморската инициатива е възможно веднага щом бъдат получени реални резултати в извеждането на селскостопански продукти от Русия на световните пазари. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Вершинин в ефира на телевизионния канал "Россия-24".

„Възобновяването на инициативата е възможно веднага след като тези условия бъдат изпълнени и се получи реална печалба от усилията за осигуряване на безпрепятствен достъп на селскостопански продукти и торове от Русия до световните пазари“, добави Сергей Вершинин.

Зърнената сделка, споразумение за коридор за кораби, превозващи украинско зърно, сключено през юли 2022 г., приключи на 18 юли. Руската федерация уведоми Турция, Украйна и ООН за възражението си срещу удължаването му. Руският президент Владимир Путин по-рано отбеляза, че условията на сделката по отношение на Русия не са изпълнени, въпреки усилията на ООН, тъй като западните страни няма да изпълнят обещанията си.

Руският лидер многократно е изтъквал, че Западът е изнесъл по-голямата част от украинското зърно в собствените си държави, а основната цел на сделката - доставка на зърно на нуждаещите се страни - така и не е била реализирана. Въпреки това Москва заяви, че е готова незабавно да се върне към зърнената сделка, но тя трябва да бъде изпълнена в частта, която засяга Русия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия