МВнР: Няма данни за пострадали българи от пожара в Калифорния

До момента няма официални данни за пострадали български граждани от големите горски пожари в Калифорния , съобщиха от МВнР.

Огънят заплашва намиращите се до огнището населени места, има изгорели стопански постройки и жилища. Най-малко 40 хиляди жители на Калифорния са обект на задължителна евакуация поради горски пожари.

Отбелязва се, че пожарът, който носи името Tick („Tick“), вече се е разпрострял на площ от над 3,7 хиляди декара (около 1,5 хиляди хектара) и в окръг Лос Анджелис.

Според Робърт Люис, шерифа на град Санта Кларита, заповедта за задължителна евакуация засега засяга 40-50 хиляди жители.

По-рано беше съобщено за около 2000 души, които са евакуирани от домовете си, след разрастване на бушуващия в окръг Сонома в Северна Калифорния пожар, съобщи Би Би Си. До момента пожарът е обхванал 10 000 декара земя в окръга все още не е овладян, съобщава държавната служба за пожарна защита. Огънят се поддържа от силни ветрове и се движи на юг, заяви говорител на пожарната в Калифорния.

Калифорния все още се възстановява от пожари през миналата година, при които загинаха около 100 души.

Външното ни министерство умолява българските граждани, които живеят в района на пожара, да изпълняват указанията на местните власти за задължителна и препоръчителна евакуация. Поради високите температури и силните ветрове се очакват още горски пожари. Генералното консулство в Лос Анджелис следи ситуацията и ще информира своевременно при промяна на ситуацията.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обадят на телефоните на ГК Лос Анджелис : +1 310 478 6700, телефон за спешни случаи извън работно време: +1 310-437-3606.

Коментари

Задължително поле