МВР задържа телефонен измамник при опит да прибере 11 000 лв. от възрастна жена

Столичната полиция задържа извършител на телефонна измама, който се опитал да вземе от възрастна жена 11 000 лева, съобщават от вътрешното министерство.

На 28 август, малко преди обяд, на домашния телефон на 67- годишна жена се обадил непознат. Той казал, че синът й е блъснал с автомобила си човек и за да бъде оневинен, трябва да плати 11 000 лв. Непознатият определил и точното място на предаване на парите.

В момента, когато жената тръгнала да носи сумата, се прибрал внукът й, който сигнализирал полицията. В резултат на проведените незабавни заградителни действия извършителят бил задържан. Установена била самоличността му -  Ф. С./35г./ от София, с множество криминалистически регистрации за измами.

По случая е образувано досъдебно производство. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура на Ф. С. е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 209 от НК и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража” за срок до 72 часа.

Работата по случая продължава.

Експертите напомнят основните правила на поведение, ако хората попаднат в подобна ситуация, както и най-разпространените сценарии за извършване на телефонни измами.

От МВР публикуват съвети към гражданите:

По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога;

Не се доверявайте на непознати хора;

Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона;

Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за Ваш роднина, изпаднал в беда;

Ако имате съмнение, че на телефона е Ваш близък, първо опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането;

В случай на обаждане, в което някой се представя за Ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати - например рождена дата, населено място и т. н.;

В случай, че получите обаждане и спрямо Вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел. 112 или в полицията;

Необходимо е хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да им напомнят как случайно може да станат жертви, както и основните правила, които трябва да спазват, ако попаднат в подобна ситуация.

Коментари

Задължително поле