МВР инструктира шефове на заведения и охранителни фирми за абитуриентските балове

Няма да пускат пияни и дрогирани младежи в ресторантите

Създадена е организация за обезпечаване на сигурността по време на абитуриентските балове както и в училищата, така и в заведенията. Това обяви на брифинг главен инспектор Георги Георгиев от ГД „Национална полиция“.

Той обясни, че навсякъде по места са проведени специални срещи с директори на училища, с представители на местната власт, с ръководствата на охранителните фирми, както и с управители на заведения, където ще се събират абитуриенти.

Според инструкциите на МВР в заведенията няма да се допускат младежи във видимо нетрезво състояние, носещи оръжие, както и такива, които са под влияние на наркотични вещества и техните аналози. „На входа на заведенията ще има пропускателен режим. Самите управители на заведения са инструктирани по какъв начин да действат, ако видят лица с оръжия, употребили наркотични вещества и алкохол“, обясни Георгиев.

Тази година баловете съвпадат и с предстоящите избори за Европейски парламент, което налага допълнителни мерки за сигурност. "И двата процеса ще вървят успоредно, без да си пречат един на друг“, увери гл. инспектор Георгиев.

Мария Ботева от "Пътна полиция“ напомни, че по време на баловете ще работи и системата за наблюдение и видео-контрол на МВР, заради което призова всички водачи да спазват правилата.

"Дори и водачите да не бъдат спрени в момента на нарушение, законът позволява те да бъдат санкционирани за него по-късно. Да не се преуспокояват, че в момента, в който са минали покрай полицейска кола и не са били спрени, няма да има последици за тях“, припомни още тя.

Ботева призова абитуриентите да мислят за собствената си безопасност. "„Най-вече акцентирам върху това младежите в момент на еуфория да не се показват така демонстративно през прозорци и люкове, за да могат да предотвратят пътно-транспортни произшествия", каза тя.

„За 2018 година по време на абитуриентските балове са установени повече от 400 нарушения на водачи, които са превозвали абитуриенти и на пътници. В повече от 200 случаи става дума за неизползване на обезопасителен колан. Повече от 610 са мерките, които са предприети спрямо нарушителите. От 24 до 27 май миналата година са настъпили 64 ПТП, при които има трима загинали и 84 ранени. Призовавам всички тъй като празниците, които предстоят, са свързани с множество пътувания, нека не забравяме, че не сме сами на пътя“, припомни Мария Ботева.

В столицата мерките за сигурност също са засилени. Абитуриенти се очаква да има в 130 училища, които ще се събират на около 45 места, където ще бъдат разположени екипи на СДВР.

Тази година полицията няма да осигурява т.нар. кортежи, защото отчита, че водачите не се съобразяват с пилотиращите коли, заради което ефектът от тях е почти нулев. За поредна година няма да бъдат допускани и оркестри пред храм-паметника "Св. Александър Невски“, където традиционно се събират абитуриенти.

Коментари

Задължително поле