МВР като нищо и никакво

Замлъкна даже и Веското му Маринов

Паметта е дадена на човека, за да забравя, но един всичколог, като се чудеше какво да приказва, ни напомни в едно тeлевизионно предаване, че беше време, когато наричахме МВР „Министерство на всичките работи“.

Така си е. Това название беше станало толкова популярно, че се наложи вътрешният министър Михаил Миков ( 2008-2009) да му направи опровержение в Народното събрание. „МВР - каза той - означава Министерство на вътрешните работи, а не Министерство на всичките работи!“

Направи го, защото в неговия мандат, както и в предишните (от преломната 1989-а насам) и в следващия (на министър проф. Петканов, светла му памет) МВР беше натоварено с всичко, което пряко или косвено се отнася до сигурността в държавата. От МВР тогава се очакваше да отвоюва държавата от мафията. Да спре „бум-а“ на кражбите, който после се оказа не временно явление, а постоянно. Да намалява броят на убийствата, грабежите, измамите. Да надвие тероризма, който набираше популярност в световен мащаб. Да арестува авторите на бомбените атентати у нас. Да пази границите. Да гаси пожари всякакви. Да предотвратява катастрофи с различен характер. Да ликвидира наследството на Държавна сигурност - с всичките му там компромати и СРС-та за опонентите на властта. Да спре разбойническата приватизация. Да прекрати присвояването на външнотърговските дружества от тарикати. Да контролира реституцията, за да не стане несправедлива, като национализацията. Да удуши корупцията във властта. Да разследва престъпленията. Да излови спекулантите по пазарите, да намали цените на доматите даже...

Какво се очаква от МВР сега? Нищо ли? Така ли смятате? Затова ли не викате полицаи, когато крадци за пореден път ви опоскат дома? Затова ли звъните само в краен случай на телефон 112 и се оплаквате, че помощта закъснява? Затова ли подавате жалби не в РПУ-то, а в прокуратурата и съда?

По-рано имаше едни абревиатури в МВР, от които и на разбойниците, и на законопослушните им се изправяха косите. Като се кажеше „БОП-а, БМБ-то, Кобрата и СОБъТ-а, и бабите знаеха, че някой е проснат по очи на земята. Сега малцина знаят, че „БОП“ означава ГДБОП, че „БМБ“ и „Кобра“ бяха подразделения за спецоперации, а СОБТ - баретите във Врана. А и да знаят, пет пари не дават. Защото не са чували отдавна тия структури, две от които вече ги няма, да са туширали видимо престъпността с някаква хватка.

За какво се сещате, когато чуете за МВР сега?

За Веско Маринов и песента. „Нашата полиция ни пази?“ Да, обаче оставате това.  То и за майтап не става, откакто премиерът каза, че му е омръзнало да слуша и Веско, и шлагерите му.

За катаджиите се сещате? Е, да. На всеки 10 дни се съобщава, че МВР ги пуща в акция. Не ги ругайте. Съжалете ги - особено тия, в чиито коли сложиха камери, та не смеят да кажат „Кво прайм сега“, освен като нахлупят на обектива фуражка. Оплакват се: „Мръзнем зиме и се потим лете в скапаните униформи по шосетата, а народът псува държавата в наше лице.“

Само за Веско и за катаджиите ли се сещате? Не се ли сещате за кварталния полицай? Не. Не го познавате или не сте го виждали отдавна.

А за селския полицай? Такъв във ваше село няма. Има един за 6 села, обаче той много рядко се мярка.

А не се ли сещате за ДАНС? Не за дансинга! За Държавната агенция „Национална сигурност“ - не я ли знаете? Спомняте си за скандали някакви около нея - да, но мина време и те се забравиха.

Пожарникарите и спасителите? За тях се сещате. Но по нищо не личи, че те имат нещо общо с МВР. Сами си ръководят и извършват гасителните и спасителните действия, сами се реформират и си просят увеличение на бюджета. И вероятно скоро ще станат самостоятелна агенция.

Апропо, а знаете ли името на главния секретар на МВР? Не е Бойко, не - той беше, но вече не е, от 10 години е премиер... Ами министърът, той как се казва?

Да спрем дотук, че ще обидим някого. Полицейските началници сто на сто щяха да са по-популярни, ако се отчитаха сами за работата си. Но то прокуратурата говори вместо тях или преди с тях, или заедно с тях  - да не кажат някоя глупост ли, кой знай... Опитните вестникари са наясно, че да вземеш интервю от полицейски началник  в България напоследък е по-невероятно, отколкото да разговаряш с Тръмп и Обама по време на 9-дневна екскурзия до САЩ. Ако някой реши утре да докаже, че не е така, интервюто няма да е взето, а дадено.

Нейсе.

Факт е, че МВР по едно време отговаряше за всички неща, после взе да отговаря за по-малко, а сега май за нищо не отговаря, освен за собствената си администрация и акциите на КАТ.

За арестите на престъпници отговаря прокуратурата. За разследването на престъпленията - пак тя.

Спецпрокуратурата отговаря за спецпрестъпленията със спецорганизация.

КПКОНПИ отговаря за мафията - бори незаконното забогатяване, конфликтите на интереси и корупционните сделки около властта.

За катастрофите кардинално не КАТ, а новата Агенция по пътна безопасност.

Митниците отговарят за борбата с контрабандата и наркотрафика.

ДАНС отговаря за всичко това и за останалото - шпионството, терора, нелегалния внос, незаконната миграция, кражбите от еврофондове, сигурността в енергетиката, в интернет, в полетите, в образованието, в здравеопазването, в социалната, икономическата и военната сфера, в политическите процеси.

За незаконното подслушване и следене е отговорно бюрото за СРС.

МВР с неговите регионални, национални главни дирекции и подглавни дирекции - полиция, жандармерия, ГДБОП и прочие, играе само поддържаща роля. За всяка негова дейност е създаден дубльор (комисия или агенция - аватар), която да бъде задействана, а след това похвалена или порицана.

Ще видите  жандармерията отвреме-навреме да прави фон на командосите на КПКОНПИ, когато те арестуват показно кметове; Но няма да чуете, например, от ЕК да питат МВР защо в затвора няма осъден министър или партиен шеф.

Ще видите катаджиите да спират коли, да глобяват и да вадят трупове от смачкани ламарини; Но няма да ги чуете тях да отговарят, примерно, за катастрофичните причини - лошите пътища, несъбираемите глоби, вехтите автомобили, правния нихилизъм.

Ще видите и оградата между Турция и България, с мълчалив граничен полицай в репортажа; Но няма да чуете въпрос към неговите началници - защо е скъсана тая ограда, глътнала милиони на данъкоплатеца и защо, да речем, ще ни връщат от Запада нелегални мигранти, прекосили страната ни.

Още по-малко ще чуете меверейските шефове да се обясняват докога ще плащаме по присъди от Страсбург за полицейските безобразия... Иначе, като ги пратят в чужбина с някоя делегация, те разправят там, че у нас престъпленията имали над 65% разкриваемост. 65 процента и нагоре даже! На вас оставаме коментара, че колегите им от Скотланд ярд не успяват да стигнат 47% от десетилатия насам, а американски ченгета признават, че още дишат праха на британските.

 

Коментари

Задължително поле