МВР пуска сирените - честит 1 април!

Днешният Първи април е Ден на шегата или на лъжата за много страни по света, а също и за България. Други държави - Иран, Кипър и Сан Марино, най-сериозно отбелязват на тази дата своите национални празници. А за българското МВР 1-ви април е единият от двата дни в годината, когато трябва да изпробват сирените и задгробен глас да обяви тревога заради бедствие или авария.

И на шега, и не съвсем, почти всяка година от страниците на “Труд” ги питаме: не можете ли да си промените наредбата така, че системата да бъде тествана на 31 март или 2 април? Защото... (тук им припомняме накратко приказката за лъжливото овчарче) хората приемат тревогата първоаприлски и тя става повод за майтапи. Смятат също, че държавата - в лицето на МВР, нарочно се бъзика с тях. Недай, Боже, някой ден истински да се задействат сирените, сигурно доста слушатели ще ги приемат за нещо несериозно.

Но чиновникът, о - той е изсечен от гранит. Няма външна сила, която да промени наредбите му. Още по-малко пък ще трепне от някакви драсканици по вестниците.

Затова - не е шега, не е лъжа. Днес е 1-ви април, слушай, народе, сирените вият за тревога! И не спирай да четеш вестници. Те са твоята система за ранно предупреждение срещу идиотщини в държавата.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари