Меденият месец на Томаш приключи

Около 16,30 ч в събота един огромен англичанин влезе в популярния бар „Беше Лилавото“ край столичния „Орлов мост“, където се събират често футболни фенове. Поиска бутилка бира и започна да разказва как си е купил билет за мач на националния отбор. Фенът на „Лутън“ е един от големия отбор на здрави мъжаги, които обикалят арени по света, гледат различни отбори. „В последните 10 мача ЦСКА е победил девет пъти „Септември“ и веднъж е завършил наравно – разказа англичанинът, очевидно поинтересувал се какво ще наблюдава. - Може пък аз да променя статистиката.“
Логично на никого от присъстващите български футболни привърженици не му направи впечатление прогнозата на британеца. За съжаление вероятно това се оказва вярно и за Александър Томаш. Ден по-рано треньорът изчисли, че е бил в ЦСКА един месец и два дни. Обясни на „червената“ общност, че са се вдигнали цените на автомивките и че има проблем с намирането на фризьорски салон в София. Шегите са хубаво нещо, но не и сега. В събота меденият месец на Томаш в любимия му отбор приключи окончателно без сладост в устата.
Загубата на ЦСКА от „Септември“ не е просто за статистиката. През годините „червените“ са губили от всякакви съперници, че дори и доста по-срамно. Проблем е моментът. ЦСКА живее в една от най-абсурдните си години. Започна като претендент за титлата, за да отпадне накрая от Европа. Дойде безумен старт на сезона в незапомнени от финансова гледна точка имена. И ако Томислав Стипич беше изключително странен избор за треньор в началото на сезона, той не получи реалното право да води скъпи играчи. Томаш пък е логичният избор – обичащ ЦСКА човек, натрупал достатъчно опит из други отбори. С юношата на „червените“ пристигна и водопад от чужденци. Из Борисовата градина само витаят информации за заплатите им, като 30 000 евро звучи като най-скромната. Но и без такива футболисти и без значение кой е треньорът ЦСКА е длъжен да победи „Септември“, който е сред фаворитите за изпадане. Длъжен е да създаде много положения, а не нито едно. Дори „Септември“ имаше една греда освен гола си. ЦСКА още не прилича на изграден отбор, а новите чужденци тепърва трябва да доказват дали са част от добре планирана селекция или са взимани „на пожар“.
Томаш е изправен пред огромно предизвикателство и още следващият мач ще покаже на къде ще тръгне кариерата му. Едва ли лесно можем да си спомним за вечно дерби, в което двата гранда влизат след загуби. Ако ЦСКА не победи „Левски“ - най-любимия и традиционен за последните 15 години успех на „червените“, въпросите към Томаш ще се увеличават лавинообразно. Натрупаният опит и липса дори на един треньорски трофей в кариерата дали са достатъчни да изкара ЦСКА на пиедестала, на който сам седна като футболист през 2003 година. Има ли умения да се справя със скъпоплатени звезди, докато бавно строежът на новия „Българска армия“ върви. Хубавите слова, които галят ухото на изстрадалия „червен“ фен, ще компенсират ли лоши резултати в бъдеще. Въпроси, въпроси, въпроси...
Ръководството на ЦСКА дава рядко срещан за нашите географски ширини картбланш на треньори и директори. Уволнението на Спичич и понижението на изпълнителните директори Стоян Орманджиев и Филип Филипов са доказателство, че „от горе“ всичко се следи под лупа.
Томаш не е единствен виновен за точковия актив на ЦСКА, даже напротив. Факт е обаче, че при него „червените“ имат две победи, две загуби и едно реми с голова разлика 4:2. Звучи доста скромно за скъпата селекция, която треньорът води. Ясно е, че тази година ЦСКА загуби шансове за титлата още на лято. Но втори пореден сезон без евроучастие ще е меко казано кошмар за всички, свързани с клуба. Загуба във вечното дерби ще направи статистиката на ЦСКА отрицателна под ръководството на Томаш. А това би увеличило драстично въпросите и доверието към треньора. Първата част от футболното бръснене направи Николай Митов, но сега да кажем, че е грешка на растежа.
Самият Томаш призова да го съдят по делата, а не по приказките. В неговия занаят законът е един – няма ли треньор резултати, просто си тръгва. В момента никой истински обичащ ЦСКА не желае това да се случи. Меденият месец приключи и топката е в краката на Александър Томаш.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ