Медицинските маски в Гърция стават задължителни

Снимка: To Vima

Медицинската маска вече ще бъде задължителна за населението в деня след постепенното премахване на ограничителните мерки, предприети за контрол на разпространението на COVID 19 в Гърция.

Това съобщи по време на вчерашния брифинг представителят на Министерството на здравеопазването и професор по инфекциозни болести Сотирис Циодрас.

Експертите от здравното министерство предложиха задължителното използване на маска в градския транспорт и затворени пространства, с изключение на случаите на противопоказания по медицински причини.

Сотирис Циодрас отбеляза, че маската ще бъде задължителна в магазините за хранителни стоки, фризьорски и козметични салони, както за клиентите, така и за служителите. Маската ще бъде задължителна както в болниците, така и в диагностичните центрове.

Подчерта, че основното оръжие срещу предаването на вируса е правилната хигиена и социално дистанциране.

"Маската трябва да покрива носа и устата, а употребата й трябва да бъде придружена от обилно измиване на ръцете. Важно е също да измиете ръцете си, след като махнете маската от лицето. Ако маската е за еднократна употреба, гражданинът трябва безопасно да я изхвърли. Ако маската е за многократна употреба, тя трябва да се изпира колкото е възможно по-често с почистващ препарат при 60 градуса по Целзий", обясни още Сотирис Циодрас.

Гърция започна производство на защитни маски от 25 април, събота. Плановете на производителя са количествата да достигнат до 9 милиона бройки през първия месец, и удвояване на количеството още от втория месец.

Припомняме, че от 4 май Гърция започва постепенно излизане от наложената твърда карантина, според решение на гръцкото правителство.

Днес в 18.00 ч. в телевизионен ефир премиерът на страната Кирякос Мицотакис ще направи обръщения към гръцкия народ и заедно с още 6 ресорни министри ще обявят разхлабващите мерки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа