Медицинският надзор проверява случай с починал мъж с ХИВ

Според пациентски организации няколко болници отказали да приемат британеца Крейг Харпър

Медицинският надзор разследва случай с починал пациент с ХИВ, информира БТВ. Според пациентските организации причината е, че няколко болници отказали да го приемат. Преди 4 години британецът Крейг Харпър избира да живее в село Стояновци. Започва да помага на местните и дори изгражда безплатна интернет мрежа. В средата на февруари се почувствал зле. Месец по-късно във великотърновската болница разбира, че е серопозитивен.

От лекар разбира, че не може да остане за лечение там. След известно лутане Крейг е настанен в Инфекциозната болница в София с потвърдена диагноза и съмнения за хематологично заболяване. Консултира го специалист от болница "Св. Иван Рилски", но казват, че нямат места, за да го приемат. Приет е в Националната болница по хематология, откъдето се съмняват дали наистина в болница "Св. Иван Рилски" места не е имало. Установява се, че е развил СПИН и е върнат обратно в инфекциозна болница.

На 5 май Крейг умира. Според пациентски организации причината може да е честият отказ за лечение, който пациенти с ХИВ получават. Резултатите от проверката ще станат ясни до края на месеца.

Коментари

Задължително поле