Медиците от болницата в Ловеч излязоха на пореден протест

 

Медици от болницата в Ловеч блокираха за час движението по пътя София - Варна в района на пътен възел Абланица в знак на протест срещу лошото финансово състояние на здравното заведение и неясното му бъдеще, информира БНР. В протестната акция участваха близо 200 души – медици от ловешката болница и жители на града. Те продължават да настояват държавата да предприеме адекватни мерки за излизане от тежкото финансово състояние на болницата.

В петък медиците са изпратили писмо до здравния министър и областния управител на Ловеч, в което настояват да бъде сформиран кризисен щаб, който в 14-дневен срок да определи обема на дейност на лечебното заведение и статута му според нуждите от здравеопазване в региона. Ако това не се случи, на 1 юни лекари от възлови отделения в лечебното заведение ще подадат оставки, което ще блокира работата на ловешката болница.

Протестиращите призоваха премиера Бойко Борисов да отиде в Ловеч и да се запознае отблизо с проблемите на болницата. Протестиращите се надяват именно той да реши тежкото финансово състояние на болницата, която има просрочени стари задължения от около 6 млн. лв., 4 от отделенията в момента не функционират, а други са застрашени от затваряне заради липса на персонал. Те настояват зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева да подаде оставка, тъй като не може да се справи с проблемите на закъсалите лечебни заведения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България