Син преби до смърт майка си в Пловдив

Влакът София-Кулата блъсна мъж

Автобус „захапа“ крака на жена и потегли

Министър Каракачанов открива исторически паметник, посветен на Дойранската епопея

Британец загуби 4 апартамента в Банско, не плащал данъци и поддръжка

Премиерът Борисов разпореди работа в пълен синхрон и в съкратени срокове относно ситуацията с язовир „Студена“ (СТЕНОГРАМА)

Внучката на Тодор Колев се снима дибидюс (СНИМКА)

Отложиха дело за избор на съветници в Горна Оряховица за изслушване на експертиза

Купуване на недвижими имоти в Гърция вече и чрез ПОС-терминал

Парламентът прие държавния бюджет за 2020 г.

Задържаха за 72 часа шофьора, причинил смърт на 5-годишно дете Обвинен е в три нарушения на Закона за движение по пътищата и за бягство от местопроизшествието

МВнР: Българите в Италия да избягват наводнените райони и най-вече Венеция

По-слаб финал на сезона отчетоха хотелите във Варненско

Адвокат на Цветан Василев: Той иска да бъде разпитан по делото „КТБ“

„Цеките“ от Efbet собственици на купища имоти за десетки милиони в България и в чужбина

Медици: Психиатриите се превърнаха принудително в социални домове 2/3 от хората с психични проблеми не се лекуват от страх, че обществото ще ги отхвърли

Психиатричните клиники и болници у нас принудително се превръщат в социални домове и хронично са задръстени от едни и същи пациенти, които не получават адекватна помощ след изписването. Това заявиха проф. Мариана Арнаудова и проф. Христо Кожухаров от клиниките по психиатрия във варненската УМБАЛ „Св. Марина“.

Липсата на достатъчно защитени жилища и центрове, които да предлагат дневна и нощна грижа за психоболни обрича на провал лечението на хора, чиито близки са абдикирали от грижата за тях. „Само малцина, които са с умствена изостаналост, имат право на лични асистенти. Възрастните често са с придружаващи заболявания, за които не се отпускат допълнителни средства за болнично лечение, а парите за храна и леглоден в психиатричните клиники са колкото нощувката в хостел“, очерта картината проф. Арнаудова.

Най-тежкият проблем обаче остава стигмата „психична болест“, заради която и у нас, и по света специализираните болници са все в покрайнините на градовете, а пациентите им се считат за опасни хора. „Мнозина считат, че ги държим в усмирителни ризи, което не е вярно. Българите са нетолерантни към различните, показват го и последните протести в София срещу преместването на метадоновия център. Проблемът обаче не е само наш, той е световен и рефлектира както върху болните, така и върху психиатрите. Специалността е неатрактивна заради нагласата на мнозина колеги, че тя е с нисък статус“, допълни проф. Кожухаров. Според него от страх, че могат да им лепнат етикета „жълта книжка“ и да бъдат изолирани от обществото едва 1/3 от българите с психични проблеми търсят медицинска помощ. Останалите прибягват до народни лечители и врачки. “

Статистиката сочи, че хората с психични проблеми у нас намаляват и докато преди няколко години са били около 20%, сега са 14%. Обратно на световните тенденции се отчита и спад на самоубийствата. Във Варненско за първото полугодие на миналата година те са били 124, а тази година – 100. Това обаче не бива да ни успокоява, защото данните отразяват само върха на айсберга“, посочи проф. Арнаудова. Тя допълни, че най-често в клиниките се лекуват хора с тревожни и биполярни разстройства и депресии.

През последните години се увеличават пациентите с тежки психози, предизвикани от злоупотреба с наркотици и алкохол. Само за ден миналата седмица в „Св. Марина“ са били приети трима такива болни с агресивни прояви.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.