Медици: Психиатриите се превърнаха принудително в социални домове

2/3 от хората с психични проблеми не се лекуват от страх, че обществото ще ги отхвърли

Психиатричните клиники и болници у нас принудително се превръщат в социални домове и хронично са задръстени от едни и същи пациенти, които не получават адекватна помощ след изписването. Това заявиха проф. Мариана Арнаудова и проф. Христо Кожухаров от клиниките по психиатрия във варненската УМБАЛ "Св. Марина".

Липсата на достатъчно защитени жилища и центрове, които да предлагат дневна и нощна грижа за психоболни обрича на провал лечението на хора, чиито близки са абдикирали от грижата за тях. "Само малцина, които са с умствена изостаналост, имат право на лични асистенти. Възрастните често са с придружаващи заболявания, за които не се отпускат допълнителни средства за болнично лечение, а парите за храна и леглоден в психиатричните клиники са колкото нощувката в хостел", очерта картината проф. Арнаудова.

Най-тежкият проблем обаче остава стигмата "психична болест", заради която и у нас, и по света специализираните болници са все в покрайнините на градовете, а пациентите им се считат за опасни хора. "Мнозина считат, че ги държим в усмирителни ризи, което не е вярно. Българите са нетолерантни към различните, показват го и последните протести в София срещу преместването на метадоновия център. Проблемът обаче не е само наш, той е световен и рефлектира както върху болните, така и върху психиатрите. Специалността е неатрактивна заради нагласата на мнозина колеги, че тя е с нисък статус", допълни проф. Кожухаров. Според него от страх, че могат да им лепнат етикета "жълта книжка" и да бъдат изолирани от обществото едва 1/3 от българите с психични проблеми търсят медицинска помощ. Останалите прибягват до народни лечители и врачки. "

Статистиката сочи, че хората с психични проблеми у нас намаляват и докато преди няколко години са били около 20%, сега са 14%. Обратно на световните тенденции се отчита и спад на самоубийствата. Във Варненско за първото полугодие на миналата година те са били 124, а тази година - 100. Това обаче не бива да ни успокоява, защото данните отразяват само върха на айсберга", посочи проф. Арнаудова. Тя допълни, че най-често в клиниките се лекуват хора с тревожни и биполярни разстройства и депресии.

През последните години се увеличават пациентите с тежки психози, предизвикани от злоупотреба с наркотици и алкохол. Само за ден миналата седмица в "Св. Марина" са били приети трима такива болни с агресивни прояви.

Коментари

Задължително поле