Международният музикален фестивал "Варненско лято" готви Light издание

Концерти и съпътстващи прояви ще има от 19 юли до края на октомври 

Въпреки наложените от COVID-19 ограничения  първият и най-дълголетен български фестивал - музикалният "Варненско лято", ще успее да даде на публиката възможност за жива среща с изкуството и тази година.
 
След сериозни промени в най-скоро време ще бъде представена новата програма, която ще бъде под мотото Varna Summer Light, съобщиха организаторите от Община Варна. Откриването на "Варненско лято" 2020 ще е на 19 юли. Под открито небе в Летния театър Симфоничният оркестър на Държавна опера-Варна, дирижиран от маестро Найден Тодоров ще даде старта с музикалната емблема на фестивала - Рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров. На сцената ще излезе пианистът Емануил Иванов. "Носителят на първа награда от престижния клавирен конкурс Бузони 2019 и на приза Млад музикант на годината за 2019, избран с вота на публиката в традиционната анкета на предаването Алегро виваче на БНР, ще солира в Концерт №1 на Рахманинов за пиано и оркестър", анонсира маестро Марио Хосен, артистичен директор на ММФ "Варненско лято". "Изнасяме основните събития на откритите градски сцени, като спазваме изискванията за социална дистанция и хигиена", поясни той. Фестивалът ще продължи до края на октомври.
 
Освен в Летния театър, концерти ще има в Археологическия музей, Градската художествена галерия, Фестивалния и конгресен център и Операта. В обновената програма ще бъдат силно застъпени престижните български изпълнители. Новата организация ще позволи да се проведат всички традиционни модули на фестивала - Основна програма, Музикална лаборатория, Барок, Опера в Летния театър, Лятна академия с майсторски класове и Международен симпозиум. Тази година той ще е посветен на големите симфоници Бетовен, Брамс, Брукнер и Малер. Билетите за фестивалните концерти варират от 5 до 20 лв., а за ученици и пенсионери са на преференциална цена от 2 лв.

Коментари

Задължително поле