Международният съд на ООН ще разгледа възраженията на Русия по делото, заведено от Украйна

Русия и Украйна утре ще се явят пред Международния съд на ООН на изслушване, фокусирано върху твърденията на Москва, че инвазията ѝ в Украйна е била извършена с цел предотвратяване на геноцид, предаде БТА.

Украйна заведе дело в Международния съд на ООН броени дни след началото на руската инвазия на 24 февруари миналата година.

Според Киев Русия нарушава международното право, твърдейки, че инвазията ѝ има за цел да предотврати предполагаем геноцид в Източна Украйна. 

Руски официални лица продължават да обвиняват Украйна в геноцид. 

Русия иска делото да бъде прекратено и възразява срещу юрисдикцията на Международния съд. 

Изслушванията ще продължат до 27 септември и няма да се занимават по същество с делото, а ще бъдат фокусирани върху правни аргументи относно юрисдикцията. 

Москва твърди, че Украйна използва делото като заобиколен начин да получи решение относно цялостната законност на военните си действия. 

Киев вече преодоля едно препятствие, след като през март миналата година съдът взе предварително решение в негова полза и разпореди на Русия незабавно да прекрати военните си действия в Украйна.

В изслушванията, които започват утре, ще участват и 32 държави, подкрепящи аргумента на Украйна, че съдът има юрисдикцията да придвижи делото напред.

Русия засега игнорира разпореждането на Международния съд да прекрати военните си действия, а той не разполага с възможност да налага изпълнението на своите разпореждания. Но според експерти решението на магистратите ще е важно по отношение на всякакви бъдещи искания за репарации.

"Ако съдът установи, че за действията на Русия не е имало законно оправдание съгласно Конвенцията за геноцида, решението може да стане основание за иск за обезщетение", каза Джулиет Макинтайър, преподавател по право в Университета на Южна Австралия и наблюдател на Международния съд.

Конвенцията на ООН за геноцида от 1948 г. определя геноцида като престъпления, извършени "с намерение да се унищожи изцяло или частично дадена национална, етническа, расова или религиозна група като такава", отбелязва Ройтерс. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа