Между 10 и 15% ръст в цените на празничните декемврийски пакети

Mежду 10 и 15% е ръстът в цените на празничните декемврийски пакети и у нас, и в чужбина - в сравнение с миналата година. Това коментира председателят на Обединение „Бъдеще за туризма” Павлина Илиевапo Дарик радио.

Тя уточни, че има сериозни притеснения относно предстоящия зимен сезон у нас, тъй като най-вероятно ще изгубим израелските туристи. Илиева припомни, че миналата година сме загубили други два силни пазара за нас - тези на Русия и Украйна.

Към момента има голямо желание на българските туристи за пътувания в чужбина за декемврийските празници, отчете Павлина Илиева. Най-често те се насочват към съседните ни държави – Гърция, Турция и Сърбия.

„От страната на чуждестранните туристи у нас - тук сме с едно на ум. За предстоящия ни зимен сезон може би няма да имаме един от най-силните пазари за нас – израелския. Това ще направи голямо сътресения в зимните курорти, защото този пазар трябва да заменен с друг”, обясни тя.

Традиционно у нас през зимата идват туристи от съседните ни страни - турци, македонци и румънци. България посещават също англичани и поляци, но предимно през летния сезон.

„Ние понасяме удара още от миналата година, от войната в Украйна. У нас няма руски и украински пазар, а сега и израелски. Става все по трудно наваксването с други пазари”, посочи Павлина Илиева. 

Относно цените за празниците у нас и в чужбина, Илиева отчете, че има различни бюджети, според възможностите на туристите.

„В Сърбия в момента могат да се намерят пакети за 3 нощувки (с новогодишната вечер) до 350-400 лв. В Белград пакетът отива към 500 лв. У нас също има голямо разнообразие на цени.Традиционно 5-звездните хотели предлагат доста сериозни цени за новогодишния период, но това е лукс, който можем да намерим и в чужбина за същата сума”, каза още тя.

За българите, запазили почивки и екскурзии в Египет и Йордания, Павлина Илиева коментира, че въпреки разясненията, че няма опасност за пътувания до тези държави, има доста откази, но заради липса на необходимост от анулация няма как да се връщат вече дадени пари.

„Нито Йордания, нито Египет са обявили непреодолими обстоятелства или сили на тяхна територия, или форсмажор - така, както направи Израел. Тоест в този случай имаме правно основание да откажем търговските договори, освен договора ни с клиента”, обясни тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм