Дължими налози за служебен аванс за шефа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 12 декември 2019

„Германският пациент” от Михаил Вешим Ще спаси ли българската пукница Хер Бекер

Борисов: Радев е опозиционен лидер (ВИДЕО) За 40 минути не каза една добра дума за държавата, коментира премиерът интервюто на президента

Проф. Тодор Кантарджиев: Изследванията за грип и вирусни заболявания на починалата във Враца ученичка са отрицателни

Оставаме без ток след 5 години

Сачева ще търси Светия синод за социалния закон

ЕК обяви своята „Зелена сделка”

Цигани стреляха и хвърляха камъни по полицаи

София на косъм от трагедия като в Хитрино

Балканстрой с награда за Сграда на годината

Апартаментите за гости с данък до 250 лв. на стая Плащат налог като хотели с 1-2 звезди

Париж разкри реформата на пенсиите Синдикатите я отхвърлиха и обещаха стачките да продължат

Следователи дариха наградата си от ВСС на „Българската Коледа“

Катастрофа между 4 автомобила затруднява движението през прохода „Предела”

Мей води на ЕС Срещата на върха в Брюксел: Ще успее ли Великобритания да разшири фронта срещу Русия

Етиката и морала не са между водещите критерии за оценяване фактите и процесите в геополитиката. Така е било винаги. И навярно така ще си остане  в предвидимото бъдеще. Онова, което „тежи“, „има стойност“, е ефикасността на усилията за постигане на една или друга стратегическа цел.

Когато във Великобритания проведоха референдума за брекзит, някои се питаха: ама защо Лондон прави това? Нима лондонското Сити няма добри позиции и интереси в ЕС? Само във Вашингтон, нито тогава, нито сега, се питат нещо по въпроса. Просто подкрепят решението за брекзит. Защото, както и да бъде осъществено практически, то ще отслаби в някаква степен ЕС. И – преди всичко – ще направи Великобритания по-удобен и по-ефикасен партньор на САЩ в борбата им за съхраняване позицията на единствена свръхсила.

ЕС като цяло е също много важен партньор на САЩ. Но за разлика от Великобритания, ЕС – вчера, днес и в бъдеще – олицетворява за Вашингтон и една степен на възможна изненада. Ако при едно, не толкова трудно въобразимо бъдеще, ЕС се изравни по мощ със САЩ, къде ще отиде претенцията на последните да запазват позицията си на единствена свръхсила? Ще й бъде сложен край. И последиците за САЩ няма да бъдат „облекчени“ от обстоятелството, че това деградиране би било в полза на ЕС, а не например на Китай, или която и да било друга сила-претендент.

Тази хипотетична, но все пак реална възможност – ЕС да се изравни по мощ със САЩ, при днешното съотношение на силите е обусловена от два главни фактора.

Единият е Великобритания да бъде извън ЕС, но със запазени възможности да влияе върху реализирането на политиката на съюза. Точно това се разчита да бъде осигурено с процеса на брекзит. Вторият фактор са отношенията на ЕС с Русия. И историята, и днешните реалности сочат, че всяко въобразяване на едно изравняване на ЕС със САЩ, предполага висока степен на разбирателство и сътрудничество на ЕС с Русия. Защото Русия има вариант за съюзник – в лицето на Китай. ЕС – няма. Единствено разбирателство с Русия може да даде на ЕС някакъв шанс за оспорване позицията на САЩ. Евентуалните други партньори на ЕС – от Африка например, имат още път да извървят, за да „влязат в играта“.

От тази единствено реалистична геополитическа гледна точка, каква е оценката за „Срещата на върха“ на ЕС в Брюксел в края на миналата седмица?

Великобритания, представлявана от премиера Тереза Мей, определено спечели срещу „екипа на Брюксел“ – т.е. останалите страни членки на ЕС. Приети бяха изработените до този момент условия за реализирането на брекзит и на тази основа ще продължат преговорите за окончателните споразумения. Т.е. не се осъществиха мечтанията брекзита да се провали, или да бъде реализиран чрез някаква форма на капитулация на Лондон. Не – нещата вървят, според желанията на Вашингтон и Лондон, с очакваните от последните, негативни следствия за ЕС.

Успоредно, Тереза Мей направи максималното за задълбочаване процеса на „застудяване“ между ЕС и Русия, в линията, следвана все по-енергично от САЩ още преди Тръмп, но активирана изключително в последните месеци. За САЩ нещата са ясни. Антируската линия има своите основания, както в рамките на отношенията в триъгълника САЩ-Китай-Русия, така и с оглед подготовката за преразглеждане и евентуален нов етап в играта между Вашингтон и Москва. ЕС сигурно имаше възможности в тази обстановка поне да потърси пътища за една по-самостоятелна линия на поведение, при която да пази в ръцете си някои козове. Може да се предполага, че някои от европейските лидери са имали идеи в това направление. Но поне досега известеното за срещата в Брюксел, ги представя в позите на „хипнотизирани“ пред Мей. Т.е. вратата пред когото и да било в ЕС за отношения с Русия, които да повишават тежестта на ЕС спрямо САЩ, е затворена.

И ето сега – всички ние, светът – сме изправени пред около 6-7 седмици, които може да се окажат в много отношения съдбоносни. Защото в средата на май е предвидена нова „среща на върха“ в рамките на ЕС. Дори и ако официално се каже някак по-деликатно, отсега се знае, че главният въпрос ще бъде преценката за това докъде ще е стигнала кризата между Великобритания и Русия. И съответно – САЩ като най-заинтересовани от развоя й – на кяр ли са, или на загуба?

Сигурно, въпреки изключителния политически и медиен шум, има някои важни елементи, които засега остават скрити и неназовани. Но и това, което е вече „на тезгяха“ е достатъчно, за да се формира мнение и позиция. Три са проблемите, от които ще се определи оценката в средата на май. Първият е реалното следствие по случилото се в Солсбъри. Каква част от „вероятните предположения“, които съставят засега позицията, защитавана от Тереза Мей, ще бъде подкрепена от обективни доказателства и ще добие по този начин реална, а не само пропагандна тежест? Дипломатическият натиск срещу Русия, подет от Великобритания, но насочван от САЩ и опрян на „мрежата на НАТО и ЕС“, ще се въплъти ли в трайни и дълбоки по последиците си действия, или ще остане като пяна на повърхността, оттичайки се в близките няколко месеца? И – на трето място – ще успее ли Великобритания да разшири фронта, като въвлече света на футбола в едно засега още хипотетично движение за анулиране предвиденото в Русия за това лято световно първенство? На втори план, но плътно зад тези три конкретни проблеми, стоят въпроси като кризата с мигрантите, военните действия в Сирия, потенциалните конфликти в Иран, Северна Корея, Китай (заради Тайван), положението в Украйна и т.н.

 

Геополитиката не е точна наука

Как ще се развиват нещата оттук-нататък? Сигурно е, че ще бъде търсен терен и посока за действия, които биха могли да затруднят Русия, и – доколкото се окаже възможно – да я тласнат към едни или други непремерени и рисковани постъпки.

Ще успее ли Тереза Мей все така да води в резултата срещу ЕС, за сметка и в интерес на Съединените щати, както стана в последните дни? Или ще бъдем свидетели на нещо ново и неочаквано? Нека не забравяме, че геополитиката не е и няма как да стане точна наука.

Още по темата

 1. Бившият контраразузнавач, докторът по история Павлин Павлов пред „Труд“: Случаят “Скрипал” е нескопосана акция

 2. Към новите мрачни векове Лондон убеди ЕС за „аферата Скрипал“

  От
  Изображение на Благовест Бенишев
 3. ЕС изрази солидарност с Великобритания по случая със Сергей Скрипал

 4. Напред и наникъде И Барние обърна внимание, че с излизането от ЕС Великобритания напуска 750 международни споразумения

  От
  Изображение на Благовест Бенишев
 5. Тереза Мей иска подкрепа от ЕС по случая „Скрипал“

 6. Защо г-н Скрипал живее в Солсбъри и има ли общо с МИ-6? Читатели на „Гардиън“ с теории за атаката с газа „Новичок” в Солсбъри

 7. Захариева за отравянето на Сергей Скрипал: България стои до своя съюзник Обединеното кралство

 8. Западът иска да извади Русия от Съвета за сигурност на ООН, заяви Сергей Калашников

 9. Москва: „Цирково шоу“ са твърденията на Тереза Мей за руско участие в убийството на Скрипал

 10. Руската държавна телевизия обвини Великобритания в отравянето на Сергей Скрипал

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

 1. ANALIZAT POKAZVA:ZASHTO E.S.NE REALIZIRA OBESHTANIETO-EVROPA OT VANKUVAR DO VLADI
  VOSTOK!TOVA E NAI-GOLJAMATA GEOPOLITI4ESKA GRESHKA NA 20-TI VEK!PORADI ZAVISIMOS ILI LIPSA NA ISTINSKI LIDERI?! NEOBXODIMA E PROMJNA NA RAKOVODSTVOTO I POLITIKATA NA
  E.S.! ,,EVROPA FARST,,!

 2. Uncle Joe /Йосиф Сталин/ навремето беше казал : „Единствено по-лошо от това да имаш враг англо-американец, е да имаш приятел англо-американец…“ старата мома-англичанка успя да насади ЕС на пачи яйца – та нали само след 1 година Британия /незнайно защо самонарекла се „велика“ / ще е извън съюза, а Русия ще продължи да помни кои страни в него са подкрепили вековния й враг …

 3. Владко, друга песен пееше когато те бяха гръмнали , но съчмата за твой късмет не си свърши работата. Започвам да мисля, че и „бягството ти във Франция“ и стрелбата по теб са били нагласени от господарите ти в Москва и сега продължаваш да им се отплащаш като благодарност за жалкия си живот. Какви ходове на Мей, какви глупости за противопоставяне на ЕС и САЩ, червеният чугун винаги си остава такъв и само камбаните на Москва кънтят в главата му. Има един терористичен акт, непредизвикан, нагъл, арогантен и Западът предприема най-малката резонна стъпка за предупреждение на самозабравилия се диктатор. Това, което трябва да се направи е да се прекъснат всякакви контакти и Русия да бъде напълно изолирана, но за съжаление не ни стиска да направим това. Рано или късно ще ни се наложи.

  1. В България няма само мекерета като теб ! За твое съжаление има и трезво мислещи хора ! От кога правото пренебрегва основният принцип на демокрацията -НЕВИНЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО !!! От кога правото произнася присъди без доказателства само по съмнения ?! Нали САЩ проведоха военна операция в Ирак ,поради съмнения за наличие на химическо оръжие !? Еее е ?! Съсипаха държавата и съшитото с бели конци съмнение показа истинската причина за войната – ПЕТРОЛНИТЕ ЗАЛЕЖИ !!! Русия притежава 30% от природните ресурси на планетата ,а това САЩ не могат да и простят ! Грешката на нашите политици е ,че винаги са залагали на грешният кон ! Сащ са държава на малко повече от 240 години , а са водили войни 219 години ! Какви са биле мотивите за тези войни със сигурност обаче не са освободителни , а завоевателни !!!

 4. КОЙ ПРАВ КОЙ КРИВ ОБИКНОВЕННИТЕ НЕ МОЖЕМ ДА ПОЗНАЕМ ЗАЩОТО НЯМАМЕ ИНФОРМАЦИЯ НО АЗ ОТ БАБИНО ВРЕМЕ ЗНАМ, ЧЕ КОГАТО НЕЩО СЕ КРИЕ ПОД МАСАТА ЗНАЧИ РАБОТАТА НЕ Е ЧИСТА. СКРИПАЛ ИЛИ ТАМ ИЛИ ТУК ВСЕ ПИОНКИ НА ГЛОБАЛНИ ПРОЕКТИ. КАТО ЕВРОПА ИЗЛЪГАХА НИ СЪС СВОБОДА И ДЕМОКРАЦИЯ ЧЕ УЖ СВЕТЪТ ЩЯЛ ДА СТАНЕ ПО ДОБЪР ДА ВИНАГИ ИМА ПРОМЯНА НО КАКВО ПЛАТИХМЕ И КОЛКО СЛЕД НАС ЩЕ ПЛАЩАТ ВСИЧКО ТОВА БЕШЕ РЕШЕНО ПОД МАСАТА И СЕГА АВТОРЪТ ТОЧНО Е УЛОВИЛ ПУЛСА САМО ЩЕ ДОПЪЛНЯ ВИЖТЕ ИГРАТА С КИТАЙ И СЕВЕРНА КОРЕЯ УЖ ВРАГОВЕ АМА И ГИ ПОТУПВАТ ПО РАМЕНЦАТА ВСИЧКО Е СТРАТЕГИИ И ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ ИГРИ И ОБИКНОВЕННИЯТ ЧОВЕК Е НИЩО ТОР. ПОНЕ АЗ ТАКА СЕ ЧУСТВАМ ИЗМАМЕН ИЗЛЪГАН И ОГРАБЕН ОТ ТАЗИ ДЕМОКРАЦИЯ. НЯМА ИДЕАЛЕН СВЯТ НО ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ ИГРИ СА ИГРИ НА НЕПОРАСНАЛИ НИКОГА ХОРА ЖАДНИ ДА ДОМИНИРАТ ДА СА НЕЩО А ВСЪЩНОСТ КОГАТО ИМ ДОЙДЕ И НА ТЯХ ВРЕМЕТО КАКВО СА КЪДЕ СА ВИЖДАТЕ ЛИ ГИ ОСТАВА ЕДНО НИЩО И ПРИКАЗКИ И РАЗНИ ТАКИВА РЕАЛНО НИЩО НЕ ОСТАВА И ОТ ТОЗИ С ВЛАСТ И ПАРИ И ТОЗИ КОЙТО Е ГОЛ. ХУБАВОТО Е ЧЕ ПРЕД СМЪРТТА ПОНЕ ВСИЧКИ СМЕ РАВНИ МАКАР, ЧЕ СЕ УМИРА ПО РАЗЛИЧЕН НАЧИН И ПО РАЗЛИЧНО ВРЕМЕ НО ВСИЧКИ СА ЕДНАКВО УМРЕЛИ ПРАХ ИЛИ МУМИЙ ВСЕ ТАЯ. ТАКА ЧЕ ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ БЪДЕЩИ КЛИЕНТИ НА СМЪРТТА ЛУДУВАЙТЕ НО ВСИЧКО Е ДО ВРЕМЕ.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.