Мексиканска пирамида е построена "като матрьошка"

Експерти са открили трета структура в храма на Кукулкан в Мексико, които според тях е построен като матрьошка, съобщава AFP.

Десетметрова пирамида била открита в двайсетметрова структура, която сама по себе си е покрита от трийсетметрова пирамида - лицето на археологическия комплекс на маите Чичен Ица в Ютакан.

Най-малката пирамида е построена между 550 и 800г., казват инженери и антрополози.

Средната структура е открита през 30-те години на 20в и датира от 800-1000г., докато най-голямата е завършена между 1050-1300г.

Откритието предполага, че пирамидата е построена на три слоя.

"Като матрьошка е. Под голяма структура има още една, а под нея още ядна", каза Рене Чавез Сегуро - ръководителят на проекта и геофизик от Националния автономен университет на Мексико.

"Структурите са построени едва върху друга по различни причини, включително смяна на лидерството в племето", казва Денис Аргот - експерт от Националния антропологичен и исторически институт.

Най-малката пирамида е открита при разглеждане на вътрешността на пирамидата с технология, която не причинява вреди върху обекта.

"Това откритие хвърля светлина върху произхода на културата на маите преди те да бъдат повлияни от племената в Централно Мексико", казва Аргот.

Последната година археолозите откриха, че пирамидата е построена върху подземна река. Подземните води са често срещани в региона и са свещени за маите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини