Мексиканският президент: Страната ни е по-безопасна от САЩ

Снимка: Уикипедия

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че страната му е по-безопасна от САЩ на фона на критиките относно сигурността в Мексико, след като по-рано този месец четирима американци бяха отвлечени в северната част на страната, а двама от тях загинаха, предава Ройтерс, цитирана от БТА.

"Мексико е по-безопасна страна от САЩ. Няма проблем да се пътува спокойно из Мексико", каза президентът на пресконференция след въпрос, свързан с предупрежденията на САЩ за пътуване в Мексико.

Лопес Обрадор каза, че американските туристи и мексиканците, които живеят в САЩ, са добре информирани относно безопасността в страната и заяви, че има увеличаване на броя на американците, които се заселват в Мексико.

Критиките срещу работата на държавата по отношение на престъпността бяха част от кампания, насочена срещу Мексико, водена от консервативни американски политици, които искат да попречат на развитието на страната, каза още Лопес Обрадор.

Според данни, публикувани от Световната банка, през 2020 г. броят на убийствата в Мексико е бил 28 на 100 000 души или около четири пъти повече, отколкото в САЩ. 

Американското посолство в Мексико за момента не е дало коментар по темата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка