Менда Стоянова: Дори колите с Евро 4 ще имат около 20% намаление от екологичния данък

Целта на промяната в Закона за местните данъци и такси не е да се вдигат данъците и да се събират повече пари за общинските хазни. Смисълът е да се въведе екологичен компонент за старите автомобили, които замърсяван повече околната среда. Това заяви пред Радио Пловдив председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

"Тя обясни, че дори колите със сертификат Евро 4 – автомобили, произведени през 2005 г. и насам, всъщност ще имат намаление с около 20% чрез този екологичен коефициент. Увеличение ще има при наистина стари коли, които нямат екологична категория", каза Медна Стоянова и допълни, че идеята е да се стимулират хората да купуват нови, екологични автомобили.

Ще има коли с двойно вдигане на данъка – от 26 до 48 лв. Това прави около 20-ина лева годишно, което е под цената на кутия цигари месечно, каза депутатът.

Менда Стоянова допълни, че това е първата стъпка за подобряване на качеството на въздуха, който е сериозен проблем особено за големите градове.

Председателят на бюджетната комисия се обяви „против“ идеята да се въвежда диференцирано подоходно облагане. Според Стоянова така няма да се реши социалното неравенство, а данъците на средната класа ще се увеличат и това ще ги демотивира.

Коментари

Задължително поле