Менда Стоянова: 1,43 лв. става акцизът за бездимните цигари (обзор)

Поне две години няма да се увеличава налогът за традиционните кутии

Две нови изделия влизат на пазара

От 1 октомври акцизът за бездимните цигари ще нарасне от сегашните 0,93 лв. за кутия на 1,43 лв. Това предвиждат промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които вчера бяха приети на второ четене от Комисията по бюджет и финанси към парламента. Очаква се до дни текстовете да бъдат гледани и в пленарна зала.

“Акцизът на бездимните цигари ще нараства плавно. Как и кога ще се случи това, първо ще бъде обсъдено с експерти от Министерството на финансите, Агенция “Митници” и производителите”, заяви вносителят на промените в закона и председател на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова.

Досега за бездимните цигари се плащаше акциз в размер на 152 лв. за килограм тютюн, а с измененията в закона налогът се увеличава на 233 лв. за кг. По този начин акцизът за нагреваемите цигари ще бъде 40% от тази за традиционните. Първоначалното предложение беше акцизът за нагреваемите цигари да се изравни с този за конвенционалните, но според Менда Стоянова големият обществен интерес по темата е предизвикател по-ниските акцизни ставки. Ако промените в закона бъдат подкрепени и в пленарна зала, новият по-висок акциз за бездимните цигари ще влезе в сила след по-малко от три месеца, което е прецедент. Досега повишаването на акцизите винаги влизаше в сила от началото на годината.

Методът за измерване на товара, в който ще се пренасят устройствата за нагряване на тютюн, ще бъзе “драфт сървей”. Измерването ще се извършва от независима инспектираща организация с акредитация, в присъствието на хора от Агенция “Митници”. Специален уред ще измерва масата на стоката, без да е нужно тя да се разтоварва, както досега бе изписано в закона, стана ясно по време на заседанието на комисията.

В момента на пазара у нас има само една фирма, която предлага продукт за нагряване на тютюна - “Филип Морис”. “Изделията с нагреваем тютюн, които се очаква да залеят пазара до една година, ще имат различно съдържание, но общото във всички тях ще е количеството тютюн”, по този начин вносителят на законопроекта Менда Стоянова аргументира промените в законопроекта. По думите й още две фирми са заявили готовност да влязат на пазара у нас с бездимни продукти.

На въпрос ще бъдат ли променени акцизите за традиционните цигари, Менда Стоянова отговори, че те няма да бъдат увеличавани поне две години.

Коментари

Задължително поле