Мердин Байрям, кмет на Върбица: Инвестирахме 40 млн.лв. за развитие на общината

Зъвършваме болница, до 80% са новите улици в града и селата

Инж.Мердин Байрям е кмет на община Върбица от 2011 г. Завършил е Лесотехническия университет в София, специалност „Инженер-лесовъд“. Член е на ДПС, сега партията го подкрепя за трети мандат. Семеен, с едно дете.

- Г-н Байрям, кой е най-големият успех на екипа ви?

- Толкова голяма е промяната на Върбица и селата през последните години, че е трудно да се определи едно нещо. Хората трябва да кажат и съм сигурен, че ще направят правилна оценка. Заварих общината на минус 1,2 млн.лв., нямаше забит пирон... Сега няма населено място, в което да не са създадени поне 3-4 видими придобивки. Например, в село Иваново училището е ремонтирано и санирано, има парно, асфалтирахме няколко улици, изградихме игрище за футбол, направихме детска площадка, обновихме детската градина. Сега асфалтираме общинския път от Иваново до с. Драгановец, Търговищко. Това е едната отсечка от общо три от 4-класната ни общинска мрежа. Другите са от разклона за Станянци, през селото, през Божурово, Чернооково до Крайгорци и втората от разклон Кьолмен до самото село. Проектът е за 5 млн.лв. за близо 13 км, неремонтирани основно от строителството им през 1981 г. Ще ремонтираме и мостове, канавки, банкети, и едновременно ще осигурим широколентов достъп до интернет.

-Хората говорят, че асфалт не се яде, но май всеки иска хубава улица пред дома си, хубав път...

-Като влезем в едно село да асфалтираме, всички питат "А нашата улица кога?" Имаме 15 села и във всяко поне 60% от улиците са вече цялостно ремонтирани. А в град Върбица, селата Бяла река, Чернооково, Станянци, Маломир и Нова бяла река, сме постигнали към 80% обновление. Стремили сме се да асфалтираме първо най-лошите, изцяло кални, блатни улици и освен тях износените до чакъл, наследство от социализма. Имал съм случаи възрастни над 80-годишни ме прегръщат и казват "Момче, животът ни мина в калта, децата си ги изкарвахме на училище на гръб, после внуците, сега те правнуците ни носят. Радваме се, че най-после ще хвърлим галошите и ботушите". Ремонтите са предимно със средства от общинския бюджет, а сега имаме спечелен проект за 1,2 млн.лв. от ДФ "Земеделие" за улици във Върбица и селата Тушовица, Бяла река и Нова бяла река.

-Кой разработва проектите ви?

-Наш екип. Създадохме го през годините и работи на много високо ниво. При новата система входираш проекта със своя самооценка. При последния проект за ремонта на улиците, едно към едно нашата самооценка съвпадна с тази на фонда. Същото се случи и при друг спечелен проект за 500 000 евро за саниране и обзавеждане на административните сгради на кметствата в Тушовица, Бяла река и на заседателната зала на съветниците във Върбица. Проектирали сме я като зала за сенат с тронове, с място за председателя. Т.е. в новия мандат кметското ръководство ще влезе със спечелени проекти за милиони.

-Започнахте възраждане на старата болница с 3 млн.лв. кредит, до къде сте?

-Усилено се работи и до 1 година ще имаме модерно оборудван медицински център с 10 легла и малка операционна зала за леки интервенции. Първа необходимост е хората да имат здравно заведение на две крачки и да получават навреме помощ. Известно е, че най-отдалечените ни села са на 75 км от болницата в Шумен. Сигурно поне 3 г. ще дофинансираме тази болница, може да са нужни по 300 000 лв. годишно. Тя ще работи и по Здравна каса, и в един момент ще генерира и приходи. Здравето е най-важното, иначе всичко друго се обезмисля.

-Изградихте покрит пазар на 3 дка, а до къде стигна идеята за атракции по река Герила?

-Да, инвестирахме 487 000 лв. наши приходи в покрит пазар за удобство на търговци и клиенти. На втория етап предстои изграждане на амфитеатър и сцена на открито. Третата част са баражи по реката, пускане на лодки за гостите, както и създаване на изкуствено езеро с водоплаващи птици. Ще са нужни още 1,5 млн.лв. Проектирахме и започва строителство на гурме ресторант в района пак с наши средства.

-Откъде толкова приходи в малка община?

-През 2011 г. наследих 237 000 лв. приходи и то само от данъци. В годините успяхме да генерираме десетократно повече, но не като бъркаме в джоба на хората, а от новосъздадени дейности. 2018 г. приключихме с 2,230 млн.лв. приходи. Средствата идват от менажирането на изградения спортен комплекс "Герлово" със зали, два басейна и заведение, от новосъздадения хотел "Еделвайс" с ресторант и от Общинския разсадник. Произвеждаме 45 дървесни, храстови видове и цветя. Озеленяваме общината и продаваме на вътрешен пазар. Всички приходи влагаме в благоустрояване - нови улици, площади с фонтани и паркове, ремонти на училища. В с.Божурово например, сметище превърнахме в лесопарк. До дни на 10 места - парковете по селата и на пазара във Върбица пускаме безплатен Wi-Fi. През втория ми мандат в развитието на общината може би са инвестирани към 40 млн.лв.

-Ще си дадете ли сам оценка, сигурно има и несвършено?

-Всичко, което бях обещал през 2015-та, го реализирахме още не втората година от мандата, а до сега надграждаме. Не бих се самооценявал. Дал съм всичко от себе си, не усетих дори как порасна дъщеря ми. Благодарен съм на съпругата ми, че прояви разбиране и ме остави да се посветя на работата си за хората. За екипа си бих казал, че заслужават повече от 6. Костваше време и нерви да го създам, но са хора стойностни само от Върбишко, само главният архитект е от Шумен. Сега имаме студент 3 курс, който учи архитектура и общината поема семестриалните му такси. Също и на още 9 студенти по медицина. Спокоен съм, младите са обещали да се върнат в родното място. Промяната е в нашите ръцете, но е възможна, само ако работиш.

Безплатни градини и още работни места

Ръководството на общината планира при приемане на бюджета за 2020 г. да отпаднат таксите за детски градини за всички семейства. 200 000 лв. ще струва социалната придобивка, казва инж.Байрям. Общината ще строи и ново крило на СУ "П.Хилендарски" с 12 класни стаи на два етажа.

825 социално слаби получават топъл обяд по програма, амбицията е да обхванат 1500. 135 лични асистенти помагат на болни хора. Две закрити училища в Тушовица и Ловец ще се преустроят в старчески домове, проектите са готови.

Ако настоящото ръководство получи нов мандат на доверие, ще продължи да работи по инфраструктурата, но ще развие и иновативна идея за нови работни места. "Знам, че безработицата е грижа на държавата, но и общината работи по привличане на инвеститори и намиране на пазари за стоки, които ще се произвеждат при нас. Имаме ресурс в дърводобив, земеделие, животновъдство, билкарство и гъбарство", коментира инж.Байрям.

Развива се Курортният комплекс

Бъдещето на Върбица е в курортния комплекс с два минерални извора, които лекуват очни и стомашни проблеми. Две години отнело на общината да ги сертифицира, че по произход, състав и свойства са подходящи за бутилиране и питейни цели. Ако инвеститор вземе базата на бившия санаториум, няма да се бави с документи, а водата ще е полезна за хиляди.

След изграждане на комплекс "Герлово" общината иска да придобие сградата на бивш лагер на 5 етажа в непосредствена близост. След ремонт тя може да побира цели отбори, които да тренират сред уникални природни дадености. "Курортният комплекс е големият ни приоритет, не сме спрели да го развиваме. Осем години бяхме много добри стопани", казва инж.Байрям.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони