Меркел – вечният оцеляващ Репутацията на германския канцлер остана непокътната и след бунтовете в Хамбург

Градът не беше готов за такова събитие

Градусът на напрежението в северния град Хамбург остава висок и след закриването на двудневната среща на високо равнище на Г-20. Равносметката изглежда простичка: репутацията на регионалния правителствен лидер Олаф Шолц (ГСДП) пострада силно. От редиците на Християндемократическия съюз (ХДС) поискаха оставката му, а в медиите се появиха коментари за провала му да гарантира сигурността при провеждането на форума, въпреки че лично отправи предупреждения, съгласно които градът не е подходящо място за провеждането на събитие от подобен мащаб. От друга страна обаче, канцлерът Ангела Меркел излезе от ситуацията без никакви политически щети.

Но дали всичко наистина е наред? За Меркел, от стратегическа гледна точка, отговорът категорично е „да“. Различните обществени възприятия са факт: евентуална бъдеща кандидатура на Шолц за канцлерския пост стана по-малко вероятна след събитията в Хамбург, докато Меркел може да продължи уверено напред и след кошмара на насилието в северния германски град.

Хамбург, нейният роден град, бе инициатива и решение тъкмо на германския канцлер. Опасенията на органите за сигурност и доказателствата за силната автономна сцена в града очевидно не попречиха на Меркел да наложи мнението си, че градът е „перфектен домакин“ за срещата. От редиците в Берлин все още не се чува самокритика за грешната й преценка.

В крайна сметка, въпреки наближаващите избори, ГСДП и Съюзът ХДС/ХСС седят в една лодка и малко или много са зависими от благоволението на другия.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Че тези бунтове бяха от провокатори и ултра леви. Нормалните хора си направиха протести и то не срещу нея а срещу Г-20.

  2. ми щот са нация от говеда искащи да бъдат ши6ани под път и над път…
    справка – кьолнските крави.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.