Меркел отново призова германците да ограничат социалните контакти

Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел призова отново сънародниците си да ограничат социалните си контакти и да сведат до минимум пътуванията си поради продължаващото увеличение на броя на заразяванията с коронавирус.

"Ако германците намалят контактите си, всички ние заедно ще се справим с огромното предизвикателство, което този вирус представлява", заяви тя в седмичното си видеообръщение, съобщи БТА.

"Трябва да направим всичко възможно, за да не допуснем вирусът да се разпространява безконтролно", каза Меркел. "Ако всеки от нас за известно време значително намали контактите си с хора извън семейния си кръг, ще успеем да променим тенденцията. Именно в това се изразява и призивът ми - намалете броя на срещите си, било то срещи у дома или извън дома", заяви канцлерът.

Меркел призова сънародниците си "да се откажат от пътуванията, ако те не са наложителни". "Ако има възможност, оставайте си у дома, оставайте си в своето населено място", каза тя.

Германия да не е толкова тежко засегната от вируса, колкото повечето други европейски страни, но дневните нови случаи на коронавируса растат и тази седмица те за пръв път надхвърлиха 10 000. Днес общият брой на смъртните случаи от началото на пандемията надхвърли 10 000 души.

Коментари

Задължително поле