Меркел призова страните от ЕС да говорят като една в отношенията си с Китай

Германският канцлер Ангела Меркел призова страните от ЕС да говорят като една в отношенията си с Китай, като предупреди, че би било „катастрофално“ всеки да върви сам в момент на напрежение с азиатския гигант по отношение на технологиите и правата на човека.

“Една от най-големите опасности, която виждам … е, че всеки в Европа има своя собствена политика с Китай и в крайна сметка изпращаме напълно различни сигнали”, каза Меркел в реч пред германските депутати.

“Това не би било пагубно за Китай, но ще бъде катастрофално за нас в Европа”, добави тя.

Европейският съюз трябва да приеме обща стратегия за развитие на 5G мобилни мрежи от ново поколение, заяви Меркел на фона на опасенията, че китайският технологичен гигант „Хуауей“ може да бъде използван от Пекин като инструмент за шпиониране.

Досега Германия се противопостави на натиска от страна на Съединените щати да изключи „Хуауей“ от участие в процеса на наддаване за своята 5G мрежа, настоявайки тя да постави строги условия за сигурност.

Критиците обаче обвиниха Берлин, че се опитва да умилостиви Китай, най-големия си търговски партньор, и да постави икономическите интереси на първо място.

“Безспорно е, че имаме нужда от високи стандарти за сигурност за развитието на 5G мрежи”, каза Меркел.

„Но ние също трябва да обсъдим това с други европейски страни“ и да се опитаме да измислим „европейски решения“, добави тя.

Точно както блокът има централизирана агенция, която обработва одобрения за лекарства за целия ЕС, може да има и агенция на ЕС за „сертифициране на 5G“, каза Меркел.

Хуауей категорично отрича обвиненията претенциите за шпионаж.

Обръщайки се към последните разкрития за китайското малтретиране на уйгури в лагерите за задържане в Синцзян, Меркел заяви, че е правилно да бъдат критикувани разкритите злини, информира БГНЕС.

Тя повтори призивите представители на Организацията на обединените нации да получат достъп до региона и подкрепи осъждането от страна на ЕС на противопоставянето на това.

Канцлерът-ветеран също похвали жителите на Хонконг за „изразяване на мнението си“ на местните избори миналата неделя, където кандидатите за демокрация отбелязаха изразителна победа срещу Пекин.

“Добър знак е, че изборите в Хонконг се проведоха мирно“, каза Меркел.

Коментари

Задължително поле