Меркел: Съветът за сигурност на ООН е парализиран, когато са нужни ясни решения

ООН празнува 75 години от основаването си с церемония в централата си в Ню Йорк, която беше много по-скромна от планираното поради пандемията от коронавируса. Представители на 193 държави направиха речи чрез видеоконференция.

Във видеопосланието си германският канцлер Ангела Меркел се оплака от липсата на единство на ООН и призова за реформи. „ООН може да бъде толкова добра, колкото са обединени нейните членове. Съветът за сигурност много често е парализиран, когато се изискват ясни решения. Нуждаем се от реформи “, цитира изданието Меркел.

Канцлерът също така подчерта, че Германия е готова да „поеме допълнителна отговорност“ в рамките на разширения Съвет за сигурност на ООН. Както отбелязва вестникът, предпоставка за тези думи е желанието на Берлин да стане постоянен член на Съвета за сигурност. Освен това Меркел подчерта важността на международното сътрудничество, което често страда от „интересите на отделните членове“.

Поради пандемията от коронавируса, само по един представител от всяка държава-членка бе допуснат до заседателната зала на централата на ООН. Държавните глави предоставиха своите видео съобщения предварително. Китайският президент Си Дзинпин в речта си похвали организацията за нейната сила и енергия. Турският президент Реджеп Ердоган призова за незабавни реформи, по-специално за реформата на Съвета за сигурност. Френският президент Еманюел Макрон говори за необходимостта да се прояви „многополярност с дела, а не с думи“.

Коментари

Задължително поле