Меркел: Трябва да се изправим лице в лице с призраците на миналото

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че в Германия трябва да се свърши много работа, за да се изправи пред тъмните сили, които намират основна подкрепа там и в други части на света, информира БГНЕС.

“Очевидно в Германия те винаги трябва да се разглеждат в определен контекст, в контекста на нашето минало, което означава, че трябва да бъдем много по-бдителни от другите”, каза тя.

Говорейки ексклузивно пред Кристиан Аманпур от CNN ден след европейските избори, където националистите не успяха да спечелят прогнозирания скок на подкрепа, Меркел каза: „трябва да се изправим лице в лице с призраците на миналото”.

“Трябва да кажем на нашите млади хора какво е донесла историята на нас и другите.”

През последните дни германските евреи бяха предупредени от водещ държавен служител да не носят на публично място кипата след повишаване на антисемитските атаки. Визирайки нарастването на антисемитизма, Меркел заяви: „В Германия винаги е имало определен брой антисемити сред нас, за съжаление.”

“До ден-днешен няма нито една синагога, нито един дневен център за еврейски деца, нито едно училище за еврейски деца, което да не е необходимо да се пази от германски полицаи”, добави тя.

Коментари

Задължително поле