Меркел успя, но за последен път

Иде ли залезът на канцлерката?

Още една цел е постигната. Ангела Меркел успя да са споразумее с ръководството на ГСДП за нова широка коалиция. Не е ясно обаче колко дълго тя ще остане на своя пост. Това ли е залезът на канцлерката? От изборите за Бундестаг през септември рейтингът на Меркел постоянно пада.

Вероятно това ще е последният ѝ мандат

Лидерката на ХДС знае, че четвъртият ѝ мандат като канцлерка явно ще бъде и последният. Още преди изборите през септември тя се колебаеше дали изобщо да се кандидатира за поста. Не е само опозицията, която настоява за обновление. Някои среди в ХДС залагат на оттеглянето на Меркел и се надяват това да стане колкото се може по-скоро. Макар и да не смеят да изкажат това си желание на глас. Най-вече дясното крило в партията не може да прости на Меркел, че тя насочи консервативния едно време ХДС в либерално-социалдемократическа посока. От дълго време насам консерваторите в нейната партия недоволстват, но малцина се осмеляват да изразят открито своето недоволство, изчаквайки да настъпи краят на „ерата Меркел".

Откакто през есента на 2015 г. канцлерката отвори границите за бежанци, обществото, а и двете побратимени партии християндемократически партии са силно разединени. Докато избирателите на Зелените например хвалят Меркел за нейната миграционна политика, критиците от собствените ѝ християндемократически среди се увеличават. И по време на предизборната борба темата за миграцията игра значителна роля.

Залезът на Меркел започна още преди изборите. Сега тя наистина успя да създаде коалиция със социалдемократите, но въпросителните остават. Наближава ли залезът на канцлерката? Меркел е упорит човек и владее тактиките на властта. Тя не обича конфликтите и знае как да излезе суха от трудни ситуации. Явно това ще ѝ се удаде и този път. Нещо повече: последните анкети сочат, че ако се беше стигнало до предсрочни парламентарни избори, близо 90% от съпартийците на Меркел все пак биха предпочели именно нея като кандидат за канцлерския пост.

(От Дойче веле, със съкращения)

Коментари

Задължително поле