Месечна прогноза за времето: Мъгли и дъжд, без сняг за ЧНГ

Първите десет дни от декември времето ще бъде динамично

Слънцето влиза в знака Козирог

Декември ще бъде с температури с 1,2 градуса по-ниски от средните  месеца. Месечните суми на валежите за голяма част от страната ще бъдат около установените климатични норми. Средно, оценката за месеца, е с валежни количества до 30 – 50 литра на квадратен метър, а на места главно в Рила и в Родопите до 50 – 80 литра. 

През първите десет дни от декември времето ще бъде динамично с валежи от дъжд и сняг. Декември ще започне със  снежна покривка в населените места от западните и северни райони между 1 и 3 см, която бързо ще се стопи.

В планините ще се образува първата снежна покривка, 5-10 см, върху която като основа ще увеличава снегът от следващите валежи през месеца.   

В средата на месеца и в началото на третата деседневка до 22 декември ще бъде сухо, студено  с условия за мъгли, температурни инверсии  и замърсяване на въздуха в ниските места.

Коледните празници се очаква да преминат без валежи. На 26 ще превали дъжд и сняг в източните райони.
Затопляне на времето ще настъпи през последните дни на месеца, когато температурите леко ще се повишат. На 30 до 31 декември ще превали слаб сняг в югозападните райони.

Средните максимални температури за месец декември са между 4 и 8 градуса,  а средните минимални: между минус 3 и 4 градуса.

Сухите  периоди за месеца са между 01 и 04, 22 и 30 декември, а  валежния период : 05-21 декември. Началото на астрономичната зима ще настъпи на 21 декември в 12,02 часа, когато слънцето влиза в знака Козирог.
Мъглите през декември са трайни и често се задържат през целия ден. 

Най-мъгливи са Западната част на Дунавската равнина, котловините и Пазарджишко-Пловдивско поле, където средния брой на дните с мъгла надминава 10.

Народна метеорология

Студена Коледа - богата реколта

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията.

За декември народната метеорология залага на няколко дати в гадаенето на времето.

Много сняг през декември обещава голямо плодородие. Ако на Игнатов ден (20 декември) времето е ясно, през април ще е суша, а ако вали сняг, април ще е дъждовен и ще бъде плодородно. Ако на Бъдни вечер - 24 декември времето е хубаво, то през август ни чака суша, а ако на Коледа е много студено, идната година ще има богата реколта.

Опасни явления

Цяла седмица с магнитни бури

Месецът ще започне с магнитното поле на земята със слаб интензитет до 17 декември.

През периода  към 18 геомагнитната активност ще бъде висока. На 20 декември се очакват и магнитни бури – до умерени по сила. Впоследствие геомагнитното поле ще бъде с повишена активност до 23 декември. От 24 до 31 декември земното магнитно поле ще е спокойно и вероятността за бури е малка. 

Слънчевата активност ще бъде слаба.

Знаем, че магнитните бури могат да влияят на настроението и емоциите ни, а влиянието им се усеща най-силно от хората с отслабена имунна система и от възрастните. Нека да бъдат внимателни и хората, страдащи от сърдечно-съдови, неврологични или храносмилателни заболявания.

Коментари

Задължително поле