Местим стрелките на часовника с един час напред тази нощ

Местим с един час стрелките на часовника напред по лятното часово време. Лятното часово време за 2019 г. се въвежда в 3.00 часа (официално време) събота срещу неделя.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.

В ЕС преминаването към лятно часово време е регламентирано с директива 2000/84/EG, която определя началото и края на периода за всички страни от ЕС. Тази директива се преразглежда и удължава на всеки пет години. Спазват я и други европейски страни, които не влизат в състава на ЕС. Следващото преразглеждане на директивата е през 2021 г.

Още от момента на въвеждане на тази практика се води и дискусия за нейната целесъобразност. В края на 20 в. бе установено, че икономическият ефект от лятното време е незначителен. Голяма част от страните от Азия, Африка, Южна Америка се отказаха от него, но то е запазено засега в Европа и САЩ.

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България