„Мета“ със свръхпечалба, плаща на акционерите

Чиста печалба над 14 млрд. долара

Над 2 млрд. потребители във Фейсбук

Технологичната корпорация "Мета" (Meta), която е собственик на социалните мрежи "Фейсбук" (Facebook) и "Инстаграм" (Instagram), обяви, че за първи път в историята си ще изплати дивиденти на своите акционери. Това съобщение идва на фона на финансовите резултати на компанията за четвъртото тримесечие на 2023 г., според които приходите и печалбата й за периода са се повишили над очакванията на анализаторите, предаде Си Ен Би Си.

Приходите на "Мета" са нараснали с 25 на сто на годишна база спрямо четвъртото тримесечие на 2022 г. (32,2 милиарда долара) до 40,1 млрд. долара. Те са над очакванията на експертите на аналитичното звено към лондонската фондова борса "Лондон сток ексчейндж груп" - Ел Ес И Джи (London Stock Exchange Group - LSEG). Анализаторите прогнозираха, че приходите на "Мета" ще достигнат 39,18 млрд. долара през последните три месеца на 2023 г.

Чистата печалба на компанията се е повишила до 14 млрд. долара. Тя е нараснала над три пъти спрямо края на 2022 г. (4,65 млрд. долара).

Управителният съвет на "Мета" обяви, че на акционерите на компанията ще бъде изплатен дивидент в размер на 0,5 долара на всяка акция, която притежават.

Финансови резултати на компанията са обусловени от сериозното увеличение на приходите й от онлайн реклама. Те продължават бързо да нарастват, посочва ДПА.

Социалната мрежа "Фейсбук", притежавана от "Мета", привлича средно по 2,11 милиарда потребители дневно, посочва корпорацията. Общо 3,19 млрд. потребители дневно използват поне едно от онлайн приложенията ѝ.

Освен "Фейсбук" и "Инстаграм", "Мета" притежава и онлайн приложението "УотсАп" (WhatsApp).

Междувременно друг технологичен гигант - Microsoft пусна пакет от приложения на Microsoft 365 за очилата за смесена реалност Apple Vision Pro.

Собствениците на Vision Pro ще могат да получат достъп до асистента с изкуствен интелект Copilot, който ще им помага да създават чернови, да обобщават документи и да създават презентации в PowerPoint с помощта на гласови команди. В PowerPoint можете да създавате отделни слайдове, за да ги комбинирате по-късно в презентация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии