Мечка се появи в Сливенския Балкан

Дивото животно не е виждано от десетилетия в този край

Кафява мечка е била забелязана в Балкана над Сливен. Това съобщи началникът на Планинската спасителна служба Николай Сотиров.

Информацията е предоставена от турист, който в събота бил на поход към местността Карандила. "Човекът не е пострадал. Изплашил се е, разбира се. Но е успял по-късно да направи снимки на следите, оставени от мечката", съобщи за "Труд" Сотиров.

Дивото животно е било видяно до горната станция на лифта. Мечката се е придвижвала към хижа "Карандила", в участъка до асфалтовия път край телевизионната кула.

"На очевидеца му се е сторило, че е мярнал и малко мече. Но не беше категоричен", добави ръководителят на спасителите.

Планинари с дългогодишен стаж съобщиха, че не са виждали мечки от десетилетия насам.

"Допускаме, че животното е емигрирало в нашия район. Вероятно е слязло по-надолу, защото е привлечено от храната, която туристите оставят след себе си", коментираха от Планинската спасителна служба.

От там призоваха, ако бъде забелязано дивото животно, да не се пресича пътя му. Ако все пак е в близост, хората трябва да вдигат шум и в никакъв случай да не му обръщат гръб.

"Ако все пак разстоянието ни от нея е критично малко, трябва да се правят само бавни движения, да се говори монотонно и тихо.

Да се изчака, докато тя се оттегли, или много бавно да се измъкваме назад, без да изпускаме поглед от нея и да се внимава да не се спънем, защото падането на земята най-вероятно ще провокира атака", казаха още те.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България