Мидената война

Когато рибата в проливите не носи радост

Как ще приключи конфликтът между Франция и Джърси

Тази седмица в пролива Ламанш едва не избухна истинска война, провокирана от решението на остров Джърси да промени правилата за риболов край собствените му брегове. Още в сряда десетки френски риболовни съдове, както и френските и британските военни кораби се събраха около острова. Въпреки това, за разлика от предишните войни за риба в региона, но този път не се стигна до директни стълкновения.

Все още не е известно как ще приключи конфликтът между Франция и Джърси и как по-късно ще го нарекат историците. Но историята вече знае други подобни случаи, когато разногласията между френските и британските рибари доведоха до открити конфронтации в морето с участието на военни кораби. Така се развиха събитията от Великата мидена война. Там имаше няколко епизода на сблъсъци между риболовците от двете страни в Ламанша: през 2012, 2018 и 2020. Причината за войната, не е трудно да се отгатне от името u - мидите. По-точно, разликата е в ограниченията във френското и британското законодателство върху техния улов в залива Сена. В резултат на това французите ги добиваха само от 1 октомври до 15 май, а британците - целогодишно.

Обидени от тази несправедливост, французите на 28 октомври 2012 г. решават да отмъстят на своите конкуренти. Около 40 френски лодки откриха 5 британски риболовни кораба във водите на залива и ги нападнаха, хвърляйки камъни и мрежи с надеждата да повредят витлата и двигателите на лодките на врага. Използвани бяха дори сигнални ракети, с които французите стреляха по своите врагове.

За щастие, по време на сблъсъците няма сериозно ранени. Организацията за управление на морските ресурси на Обединеното кралство уведоми френските власти за инцидента, които незабавно изпрати военен кораб в региона, който спря риболовните сблъсъци.

След преговори през 2013 г. властите се съгласиха да изменят регламента на Обединеното кралство за риболова на мидите в залива Сена и сега рибарите и на двете страни са ограничени във времето. Вярно е, че това ограничение не се отнася за британски риболовни кораби с дължина по-малка от 15 м. Затова конфликтът там не е напълно уреден.

(Със съкращения, превод Павел Павлов)

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения