Сменят дограми в детски и учебни заведения в Търговище Планирани ремонти започнаха в празните сгради

Открити са признаци за неравномерно разширение на Вселената

Турският лекарски съюз: Правителството крие реалните данни за смъртността от Ковид-19

Кристин Лагард: Не трябва да се фокусираме върху „корона облигациите“

В Шумен изписват 83-годишна след Covid-19

Столични полицаи разкриха домашна оранжерия за марихуана, в ареста е 54-годишен мъж

Сърбия започва лечение на Covid-19 с кръвна плазма

Община Благоевград осигури химически тоалетни за полицаите на КПП-тата

Трима души от Великотърновска област нарушили задължителната карантина Срещу нарушителите са започнати досъдебни производства

31-годишна жена загина в катастрофа край Силистра

330 хиляди оздравели от Covid-19 по света

Танева: Няма да отстъпим пред супермаркетите от мерките в полза на българските производители

800 000 лв. във Фонд “Обединени срещу COVID-19” за засегнати от кризата

Пиян шофьор си пръскал дезинфектант, за да излъже дрегера Засякоха трима, седнали зад волана дрогирани

Откриха горнооряховка, издирвана от властите в Германия

Мижав интерес към политология и математика в ПУ „Паисий Хилендарски”

Политология и математика изненадващо се оказаха на дъното на класацията на най-желаните специалности за първокурсниците в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, стана ясно след обявяване на резултатите от второ класиране, след което са заети 86% от местата по държавна поръчка във всички факултети на най-големия вуз в града под тепетата. Това отговаря на 2706 нови студенти и според зам.-ректора е с 13% повече в сравнение с 2016 г., когато след второ класиране са били записани 73% от бъдещите първокурсници. Заетите места в направленията „Социални, стопански и правни науки“ в редовно обучение са над 83%, като единственото изключение прави само специалността „Политология”, където са запълнени едва 48,28 на сто от бройките. Най-високият процент е за направление „Психология“ – 98,89%, а в „Икономика“, „Право“ и „Администрация и управление“ запълването на местата е съответно 97,35%, 97,32% и 94,74%, за „Социология, антропология и науки за култура“ – 88,46%, а за „Социални дейности“ – 83,33%.

В направленията „Природни науки, математика и информатика“ най-зле е положението в специалността „Математика”, където са запълнени едва 37% от 30-те бройки и има 19 свободни места, докато в същото време на 100% са запълнени тези за редовно обучение по „Информатика и компютърни науки“ и на 99,50% в задочна форма. В редовна форма на специалностите от направление „Химически науки“ приемът е изпълнен до 53%, в задочна форма – едва до 27%. Във вторник Пловдивският университет обяви третото си класиране, а срокът на записване за приетите по него е от 26 до 28 юли. Очакванията са след трето класиране да се запълни над 90% от държавния прием за ПУ „Паисий Хилендарски”, декларира зам.-ректорът проф. д-р Христо Крушков.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.