На 18 февруари 2019 да почерпят

Серпентинит: говорите ли змийски? Прилича на кожата на змия

„Калашников“ готов с дрон-камикадзе

И Израел се включва в похода към Луната Изпраща първия частен апарат - “Генезис”

Мей на щурм с последни сили

13,36 млрд. лв. натрупани активи

Гольовците заклали Вальо насред Кюстендил (обзор) Полицията издирва 19-годишния циганин Гучи от квартал “Изток”

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 18 януари 2019

Рияд търси нови съюзници в Азия

Министър-председателят Борисов проведе телефонен разговор с британския премиер Тереза Мей

Жена е загинала при катастрофа край Луковит

„Зелените“ изтърваха червеногушата гъска БДЗП получила 2,6 милиона евро от Брюксел, за да пази застрашения вид

„Левски“ продължава без победа през 2019 година (СНИМКИ)

Французите вече се обръщат против „жилетките“ Силите на реда все по-често прибягват до груба сила

ЕС ще наложи санкции на 8 руснаци заради инцидентите в Азовско море

Мижав интерес към политология и математика в ПУ „Паисий Хилендарски”

Политология и математика изненадващо се оказаха на дъното на класацията на най-желаните специалности за първокурсниците в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, стана ясно след обявяване на резултатите от второ класиране, след което са заети 86% от местата по държавна поръчка във всички факултети на най-големия вуз в града под тепетата. Това отговаря на 2706 нови студенти и според зам.-ректора е с 13% повече в сравнение с 2016 г., когато след второ класиране са били записани 73% от бъдещите първокурсници. Заетите места в направленията „Социални, стопански и правни науки“ в редовно обучение са над 83%, като единственото изключение прави само специалността „Политология”, където са запълнени едва 48,28 на сто от бройките. Най-високият процент е за направление „Психология“ – 98,89%, а в „Икономика“, „Право“ и „Администрация и управление“ запълването на местата е съответно 97,35%, 97,32% и 94,74%, за „Социология, антропология и науки за култура“ – 88,46%, а за „Социални дейности“ – 83,33%.

В направленията „Природни науки, математика и информатика“ най-зле е положението в специалността „Математика”, където са запълнени едва 37% от 30-те бройки и има 19 свободни места, докато в същото време на 100% са запълнени тези за редовно обучение по „Информатика и компютърни науки“ и на 99,50% в задочна форма. В редовна форма на специалностите от направление „Химически науки“ приемът е изпълнен до 53%, в задочна форма – едва до 27%. Във вторник Пловдивският университет обяви третото си класиране, а срокът на записване за приетите по него е от 26 до 28 юли. Очакванията са след трето класиране да се запълни над 90% от държавния прием за ПУ „Паисий Хилендарски”, декларира зам.-ректорът проф. д-р Христо Крушков.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.