Мика Зайкова - Повелителка на звънеца

Първото заседание на новоизбраното Народно събрание ще бъде открито днес, четвъртък, от Мика Зайкова. По правилник това се прави от най-възрастния от присъстващите народни представители, който ръководи заседанието до избирането на председател на парламента. В 45-ото Народно събрание това ще е икономическият анализатор и финансов експерт Мика Зайкова. Тя влиза в състава на Народното събрание от партията на Слави Трифонов “Има такъв народ”, водач на листата е в 24-и МИР в София.

Мика Зайкова е родена на 2 февруари 1942 година в София. Завършила е Минно-геоложкия институт, специалност “Минен инженер”, а след това и икономика със специалност “Планиране”. Работила е в ТЕЦ “Марица Изток”, министерствата на химията и промишлеността, а от 1994 г. до 2017 г. е била икономически съветник на президента на КТ “Подкрепа”.

През последните години тя е чест гост в студиата на телевизии и радиа, като коментира основно икономическите и финансови показатели за развитието на държавата. Наложила се е като критик на правителствата на Бойко Борисов, което личи от многобройните ѝ интервюта. По-долу ви представяме нейни виждания, така, както ги е споделяла пред зрителите и слушателите.

За пенсионната реформа:

Излишно е увеличаването на годините, в които ще може да се прехвърля втората пенсия. Петте години са твърде много. Увеличаването на годините само създава хаос. Трябва да се намери средно положение - “една година е малко, но две са достатъчно”. От една страна пенсионно-осигурителното дружество трябва да има време за пренастройка на инвестиционните си програми, от друга Националният осигурителен институт съща трябва да може да планира разчетите си. За първите кохорти, които се пенсионират тази есен и до 2024 година, е по-изгодно да си прехвърлят парите от втория стълб в НОИ. Колкото по-нататък отиват нещата, трябва да се следи доходността и дали натрупаните пари са повече.

Работата е там, че в НОИ не отива пълната сума в индивидуалната партида, а брутният размер на вноските, които са били превеждани от НАП. Доходността не отива в НОИ, а си остава в пенсионното дружество. Доходността в тези дружества не може да бъде висока, понеже самият закон е консервативен и не позволява рискови инвестиции, които носят по-висока доходност. Пенсионните фондове ще бъдат ощетени, защото в първия момент повече хора ще си прехвърлят парите в НОИ. Актуализацията на вторите пенсии може да не върви само нагоре, а и да свали пенсията надолу (февруари 2021 г., пред БНР).

За държавния бюджет:

От 2015 г. при планирането на държавния бюджет умишлено се подценяват приходите, за да излязат после на плюс, а след това пък се надценяват разходите, за да има дефицит. Разходите не само са надценени, но и капиталовите разходи не се получават и така винаги се получава излишък. Той се харчи без санкцията на парламента. За 2019 г. едва 30% от капиталовите разходи са изпълнени. “Добре че бяха самолетите”.

Правителството постъпва неразумно, защото “се задава икономическа криза”, а парите се харчат, без да се създават буфери. В България не идват инвеститори, защото нямат гаранции за парите си, страната ни е известна с корупцията и слабата си съдебна система (октомври 2019 г., пред БНТ).

За разликата в заплащането:

Близо 1000 лв. е разликата в средните заплати между София и Благоевград, столичани се разписват средно на месец за 1822 лв., докато в Благоевград едва за 886 лв. Неравенствата в доходите от работни заплати в България са много сериозни. Разликата в доходите между столицата и провинцията е сериозна. Ако слезем на нивото на градовете, ще видим нещо много специфично - да, наистина северозападният регион е най-бедният, с най-ниските доходи, но аз считам, че за да има работа и добри заплати, до голяма степен зависи от общинската управа и от кмета. Има два града в този най-беден район - Враца и Ловеч, които имат относително високи заплати - с 30-40% по-високи отколкото в останалите градове”. Огромна е разликата в заплащането между градовете и селата. Разликата в доходите на хората с начално и основно образование е 6-7 пъти. Това е, защото градовете “изсмукват” по-голямата част от образованата работна сила, които съответно работят по-висококвалифицирана работа за повече пари. Ще видите, че в София има най-много висшисти. Освен това там, където е най-висока безработицата, са най-ниски доходите.

(август, 2020 г., пред БНР)

 

Отстоява мнението си като лъвица

С г-жа Мика Зайкова се знаем от някои участия в медийни дискусии и чрез коментари на икономически и финансови тенденции и факти. В повечето случаи сме стигали до консенсус при анализите и прогнозите, като съм се впечатлявал от лекотата, с която точно интерпретира политическите решения в икономиката. Въпреки че е Зайкова, тя като лъвица отстоява принципните си позиции, но го прави с “меки” лапички - чрез силата на аргументите. Със сигурност една женска “алфа” в новия парламент ще е полезна както с компетентността си, така и с финия подход към шлифоването на противоречията. Желая ѝ успех! 

Проф. д-р Боян Дуранкев

 

Има своята биография

Мика Зайкова има своята биография. Работили сме заедно над 20 години в Конфедерацията на труда “Подкрепа”. Има неща, от които разбира като бюджет и социални дейности, и други, от които не разбира.

Димитър Манолов, президент на КТ “Подкрепа”

 

С ясна позиция към социално уязвимите

Винаги съм следил с интерес дейността на Мика Зайкова като експерт към КТ “Подкрепа” и участието ѝ в различни публични дискусии по най-важните икономически и социално икономически проблеми на страната. Нейните позиции са се базирали на безупречен икономически анализ и ясна позиция в интерес на социално уязвимите групи. Силно впечатление прави нейното виждане за пенсионната система на страната, за изпразването на Сребърния пенсионен фонд, по проблемите на т. нар. втора пенсия, по отношение на неудачите на антикризисните мерки на правителството, за недостатъците на правителствения план за възстановяване и устойчивост и други важни икономически и политически проблеми. Убеден съм, че нейното присъствие 45-ото народно събрание ще бъде изключително полезно от гледна точка на формирането на реалистична и ефективна социално-икономическа политика.

Проф. д-р Ганчо Ганчев

Кои бяха досегашните доайени

Последните доайени на парламента бяха все представители на БСП - Тома Томов (44-о НС), покойният Стефан Данаилов (43-о и 42-о НС), проф. Андрей Пантев (41-о НС). Честта да открият първото заседание преди това са имали актьорът Коста Цонев (40-о НС), експравосъдният министър от СДС Светослав Лучников (39-о и 38-о НС), Владимир Абаджиев от СДС (37-о НС) и Йосиф Петров (7-о ВНС).

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети