„Мила Родино” ехти в Болшой театър

Посланик Коцев: България е 11 години в ЕС и 13 века в Европа

Вчера в 19 часа московско време с концерт в Болшой театър се състоя официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС в Москва.

Извънредният и пълномощен посланик на България в Руската федерация г-н Бойко Коцев откри вечерта със слово пред руски официални лица, министри, посланици и дипломати, депутати, сенатори, обществени дейци, членове на българската диаспора. Прозвучаха химните на България и на Европейския съюз.

Посланик Коцев подчерта, че България е вече 11 години страна-членка на ЕС, но от 13 века страната ни играе ключова роля като част от Европа и европейското културно наследство, неделима част от което е и българската култура.

2021.inddПубликата в Болшой театър бурно аплодира младите български оперни певци и музиканти, които вече имат признание на наши и световни сцени: Илина Михайлова (сопрано), Мария Жекова (мецосопрано), Борис Луков (тенор), Венцеслав Анастасов (баритон), Петра Атанасова (флейта) и Вилиана Вълчева (пиано). Наред с българските изпълнители в концерта участваха и Струнен квартет „Четири ключа”, съставен от музиканти на Болшой театър.

Програмата на концерта включваше произведения на българските композитори Добри Христов, Георги Костов, Иван Янков, Марин Вълчанов. Прозвучаха още композиции на Николай Римски-Корсаков, Шарл Гуно, Джакомо Пучини, Джузепе Верди, Жорж Бизе, Сен-Санс, Йоханес Брамс, Франц Лехар, Агустин Лара.

Водещи на вечерта бяха добре познатият на руската публика Драгомир Драганов и певицата Йоанна Драгнева.

С огромен успех предният ден премина и концертът на поканените за откриването на председателството български певци и музиканти в Рахманиновската зала на Московската държавна консерватория. Този концерт постави начало на цикъл от концерти на български изпълнители, които ще се проведат през 2018 г. в Московската консерватория.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура