Милен Керемедчиев: Ще има и други изгонени дипломати

Конфронтацията, която започна след влизането на президента Байдън в Белия дом и това яростно говорене срещу Русия, премина границите на добрия дипломатически тон. Все повече ще виждаме такива конфронтиращи се съобщения в медиите, ще има и други изгонени дипломати, ще има и други проблематични конфликтни точки. Студената война навлиза в един позабравен сюжет. Това коментира бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев по БНТ.

Той допълни, че тази конфронтация ще се развива на територията на страните членки на НАТО в Европа и България ще бъде в една от горещите допирни точки с интересите на Русия.

Според него няма как при тази изостряща се ситуация между Запада и Русия България да бъде приятел с всички.

"Не може да бъдем приятели с Ердоган, при положение, че виждаме какви отношения има с Европейския съюз, не може да бъдем приятели с Русия, когато преди още 15 години сме заявили ясния път на евроатлантическо партньорство и членство. Вече трябва да вземем страна. Всичко това идва на някаква цена", добави Милен Керемедчиев.

По думите му, според цифрите, около 330 000 руски граждани имат недвижими имоти в България.

"Това е един град като Пловдив или Варна. Може да си представим какъв сериозен удар има върху нас и конкретните ни интереси. Но Путин по този начин не удря само България. Той удря и своите граждани. Тези собственици на недвижими имоти не могат да ги посетят, да ги продадат или отдават под наем. Така че, опитвайки се да нарани нашите двустранни икономически отношения, той наранява и собствените си граждани", каза още Милен Керемедчиев.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България